Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Με την ψήφιση του κλιματικού νόμου προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη του προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με αντίστοιχες νέες συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης προβλέπεται στον κλιματικό νόμο.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το άρθρο 32 του νομοσχεδίου το οποίο ορίζει την έκδοση υπουργικής απόφασης παρέχοντας «τη δυνατότητα προκήρυξης προκηρύσσονται δράσεων προς τους τελικούς ωφελούμενους, χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή από άλλες πηγές, που αφορούν στην απόσυρση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς, σύμφωνα με τον ν. 4819/2021 (Α΄129) και την αντικατάστασή τους με άλλες όμοιες συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης.»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου «με την απόφαση αυτή καθορίζονται ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης, το είδος των συσκευών στις οποίες αναφέρεται, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι από τη δράση, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο φορέας καταβολής της χρηματοδότησης για την αντικατάσταση αυτών, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων και οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της».

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου

Η ψήφιση του κλιματικού νόμου αναμένεται εντός της εβδομάδας από την Ολομέλεια της Βουλής και οπότε αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία θα προκηρύσσεται η δράση «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει αναγγείλει την εκκίνηση της στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι:

•        Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις  ηλεκτρικές συσκευές.

•        Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά.

•        Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 35% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

•        Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

•        Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής θα γίνουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

 

 https://energypress.gr/news/me-tin-psifisi-toy-klimatikoy-nomoy-prokiryssetai-programma-anakyklono-allazo-syskeyi

Αρχειοθήκη ιστολογίου