Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Η ακρίβεια έφερε μείωση 6,7% στην κατανάλωση ρεύματος τον Απρίλιο από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Και η συμπεριφορά αυτή αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Απρίλιο. Πρόκειται για έναν μήνας κατά τον οποίο δεν επικράτησαν ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες που θα απαιτούσαν αυξημένη θέρμανση, κι εν τούτοις η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε.

Και συγκεκριμένα καταγράφηκε αξιοσημείωτη πτώση στο δίκτυο διανομής, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης τάσης. Έτσι τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα η κατανάλωση ρεύματος έπεσε κατά 6,7%. Η συνολική ζήτηση υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ αντίθετα η υψηλή τάση, από όπου ηλεκτροδοτούνται οι βαριές βιομηχανίες της χώρας, αύξησε κατά 3,3% την κατανάλωση. Οι βιομηχανίες φαίνεται, λόγω και της εξαγωγικής τους δραστηριότητας αλλά και των κλειστών και χαμηλών συμβάσεων ρεύματος που έχουν, όχι απλά να συνεχίζουν την παραγωγή τους αλλά και να μην επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές της Μεγαβατώρας.

Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο διανομής φανερώνει επίσης και τη μείωση της κίνησης στις επιχειρήσεις. Το ακριβό ρεύμα και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να κλείνουν και νωρίτερα την ημερήσια λειτουργία τους.

Από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο προκύπτει επίσης και η μεγάλη βουτιά της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής. Οι μονάδες φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα έναντι του αντίστοιχου περσινού μείωσαν κατά 48,8% την ηλεκτροπαραγωγή τους, ενώ οι λιγνιτικές έριξαν κατά 57,2% την παραγωγή τους. Συνολικά η καθαρή παραγωγή έπεσε κατά 19,9%.

Αντίθετα τον ίδιο μήνα η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα η πράσινη ενέργεια να αποτελεί το 57,34% του ενεργειακού μίγματος.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου