Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Πλατφόρμα Power Pass: Πώς θα γίνει η διανομή των ενισχύσεων – Ποιοι είναι δικαιούχοι


Στις 14-15 Ιουνίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Power Pass και την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά. Η οικονομική ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος των 18 – 600 ευρώ παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για την αναδρομική αποζημίωση των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που  έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν επακριβώς τι δικαιούνται:

  • Ποιοι δικαιούνται την αποζημίωση για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος;

Η  οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ.

  • Έχω μικτό εισόδημα 60.000 ευρώ δικαιούμαι την ενίσχυση;

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι  δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ. Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 60.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18 – 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022  καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος 18.300 που αναλογεί στο εισόδημά του, το καθαρό εισόδημά του περιορίζεται στα 41.700, ποσό που είναι μικρότερο των 45.000 ευρώ.

  • Ποιο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη για την καταβολή της αποζημίωσης;

Για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

  • Πώς θα υπολογιστεί η αποζημίωση καθώς φέτος θα υποβάλλω πρώτη φορά δήλωση;

Όσοι υποχρεούνται να υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους πριν την υποβολή αίτησης για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης.

  • Οι φοιτητές πως θα λάβουν την ενίσχυση;

Η ενίσχυση αφορά στο λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να:

  1. Υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
  2. Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας.
  3. Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση  και την ένδειξη για την κύρια κατοικία τους και την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία.
  • Τι γίνεται στην περίπτωση που στη διπλοκατοικία υπάρχει ένα μόνο ρολόι;

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που το ΑΦΜ του  αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ που αναγράφεται στον λογαριασμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται.

www.powergame.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου