Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Νέα σελίδα για τον ΑΗΣ Καρδιάς - Αξιοποιούνται εξοπλισμός και εγκαταστάσεις στην "υπηρεσία" των ΑΠΕ


Πλήρης επαναφορά, έστω και με διαφορετικό ρόλο, φαίνεται να προδιαγράφεται για τον ΑΗΣ Καρδιάς, στο φόντο των πιο πρόσφατων εξελίξεων κι ενώ ήδη καταγράφεται κινητικότητα γύρω από τη μονάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του e-ptolemeos, τμήμα των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της μονάδας θα αξιοποιηθεί στις διαφορετικά στάδια παραγωγής και διαδικασίες ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι γεννήτριες της μονάδας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως στρεφόμενοι πυκνωτές, για την εκτόνωση του φορτίου που παράγεται από ΑΠΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν τεχνικά ζητήματα (peak συνημιτόνου τάσης) που φέρνει η ραγδαία αύξηση της ισχύος των έργων ΑΠΕ, και να εμποδιστεί η απώλεια ενέργειας.



Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει μεγάλο μέρος του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του ΑΗΣ Καρδιάς για τη λειτουργία της νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ που θα τροφοροδτεί τα δίκτυα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.

Τέλος, γ ΔΕΗ φέρεται να σχεδιάζει την υλοποίηση κι ενός καινοτόμου έργου αντλησοταμίευσης στην περιοχή παραπλεύρως των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Καρδιάς, ώστε να αξιοποιηθεί ο υδάτινος πλούτος της περιοχής για την αποθήκευση ενέργειας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου