Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Θέμα ημερών το «τελικό νούμερο» από τη ΡΑΕ για τα επιπλέον κέρδη της ηλεκτρικής αγοράς μετά και τις παρατηρήσεις των «παιχτών»

 

Θοδωρής Παναγούλης

Υπομνήματα από όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής, στα οποία διατυπώνονται οι διαφωνίες και παρατηρήσεις τους σχετικά με τη μεθοδολογία και τους υπολογισμούς που περιλαμβάνει το πόρισμα της ΡΑΕ για τα «ουρανοκατέβατα» και προς φορολόγηση κέρδη, έχει λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Αρχή.

Πέραν των αντιρρήσεων σχετικά με τη μεθοδολογία, οι εταιρείες παραγωγής που είναι και καθετοποιημένες εταιρείες, δηλαδή έχουν και κλάδο προμήθειας ρεύματος, ζητάνε να υπολογιστούν και οι εκπτώσεις που έχουν κάνει στους πελάτες τους, αλλά και οι απώλειες που είχαν από τα σταθερά τιμολόγια, τα χρηματοοοικονομικά κόστη για τις ανάγκες αυξημένης ρευστότητας κ.λπ.

Κάθε εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κάνει και συγκεκριμένες αναφορές σε σφάλματα που υποστηρίζει ότι προκύπτουν από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ για τη λειτουργία, κερδοφορία και συγκρισιμότητα των δικών της μονάδων.

Η Ρυθμιστική Αρχή έχει ήδη παραλάβει τα σχετικά υπομνήματα και τα εξετάζει. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την άλλη, φέρεται να έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να λάβει υπόψη της τα όποια νέα στοιχεία έχουν εισφερθεί και να οριστικοποιήσει το πόρισμά της φτάνοντας όμως σε ένα «τελικό νούμερο» σχετικά με το πόσα και ποιά είναι  τα επιπλέον κέρδη κάθε εταιρείας.

Δηλαδή ο κ. Σκρέκας ζητάει από την Αρχή να αξιολογήσει το αν πρέπει να αφαιρεθούν από τα συνολικά υπερέσοδα των 927,44 εκατ. ευρώ που αναφέρονται στο πόρισμα για το εξάμηνο Οκτώβριος 21 με Μάρτιος 22, αφενός μεν οι εκπτώσεις που έκανε κάθε εταιρεία, αφετέρου δε οι απώλειες που είχε από τα σταθερά τιμολόγια κ.λπ. Έτσι να καταλήξει στο ποσό των επιπλέον κερδών που είχε κάθε εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η φορολόγησή του.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσε η ΡΑΕ στην κυβέρνηση και στη Βουλή, από τα 927,44 εκατ. ευρώ επιπλέον εσόδων, τα  729,91 εκατ ευρώ είναι της ΔΕΗ και τα 197,53 εκατ. ευρώ είναι των ιδιωτών (δηλαδή Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ και μαζί των ΑΠΕ που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά).

Στα 335,99 εκατ ευρώ, φτάνει η έκπτωση του 30% που έκανε η ΔΕΗ όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Από εκεί και πέρα η ΔΕΗ υπολογίζει ότι η ζημιά της από τα σταθερά τιμολόγια για το υπό διερεύνηση διάστημα, είναι πάνω από 400 εκατ ευρώ, καθώς δεν άλλαξε τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στις εποχές της χαμηλής Οριακής Τιμής. Αντίστοιχη είναι η επιχειρηματολογία των άλλων ηλεκτροπαραγωγών.

Νομοθετική παρέμβαση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, μετά την οριστικοποίηση από τη ΡΑΕ των τελικών ποσών για τα επιπλέον κέρδη κάθε εταιρείας, θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ειδικού τέλους 90% επί αυτών των ποσών. Η νομική φόρμα για την επιβολή του ειδικού τέλους δεν είναι ακόμα σαφής, καθώς αναζητείται λύση που δεν θα «πέσει» αν τυχόν κάποιοι ηλεκτροπαραγωγοί προσβάλλουν την απόφαση. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Επιστολή για συνέχιση και το επόμενο τρίμηνο

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει λάβει ήδη επιστολή από τον ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα, με την οποία ζητείται από την Αρχή να συνεχίσει τον υπολογισμό των επιπλέον κερδών στην ηλεκτρική αγορά και για το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2022. Έτσι συνολικά θα μιλάμε για επιβολή του ειδικού τέλους επί 9 μήνες, ενώ από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση προσδοκά ότι, όπως ήδη έχει εξαγγείλει, θα έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν και συνεπώς θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο μοντέλο στη χονδρική του ρεύματος το οποίο θα αποσπά τα επιπλέον κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών κατευθείαν από «την πηγή» μέσω του ανώτατου ορίου εσόδου ανά τεχνολογία παραγωγής.

Ακολουθούν εταιρείες αερίου και προμήθειας

Η Ρυθμιστική Αρχή πραγματοποιεί ταυτόχρονα έρευνα σχετικά με πιθανά υπερβάλλοντα κέρδη στους τομείς της χονδρικής και λιανικής αερίου, καθώς και στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.

Για τις εταιρείες αερίου έχουν συλλεγεί τα στοιχεία και χρειάζονται επεξεργασία, ενώ για τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα δεδομένα είναι σαφή, αφού όλες οι εταιρείες όχι μόνον δεν έχουν «υπερβολικά» κέρδη, αλλά γράφουν πολύ μεγάλες ζημιές.

Το πόρισμα της ΡΑΕ για χονδρική-λιανική στο αέριο και για την προμήθεια ρεύματος θα δοθεί στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.

 

 https://energypress.gr/news/thema-imeron-teliko-noymero-apo-ti-rae-gia-ta-epipleon-kerdi-tis-ilektrikis-agoras-meta-kai-tis

Αρχειοθήκη ιστολογίου