Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Σκρέκας: Η Ελλάδα βασικός πυλώνας στήριξης της ενεργειακής ασφάλειας της ΝΑ Ευρώπης

 Σκρέκας στο συνέδριο της ΝΔ

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του υπουργού:

Γειά σας, σε όλες και όλους, φίλες και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας. 

Προσερχόμενος στο Συνέδριο αναλογιζόμουν τι να πω στη σημερινή ομιλία. Να μιλήσω για την πράσινη μετάβαση, για τις τιμές στην ενέργεια και πως θα τις αντιμετωπίσουμε; Για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, που αυτά απειλούνται από την πρωτόγνωρη κλιματική κρίση και από τις μέγα πυρκαγιές; 

Νομίζω ότι θα απαντήσουμε για όλα αυτά, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα: Για ποιο λόγο βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία, η παράταξή μας, είναι καλύτερη από το ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιο λόγο ο Αρχηγός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι καλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Για όλα αυτά θέλω να μιλήσω και τη στιγμή που σκεφτόμουν πως θα αναλύσω και πως θα στηρίξω την ομιλία μου, έπεσα πάνω στο tweet, το χθεσινό tweet του κυρίου Τσίπρα που αναφερόταν στην προχθεσινή αναγγελία των μέτρων από τον  Πρωθυπουργό τον κύριο Μητσοτάκη.

Και τι έλεγε ο κύριος Τσίπρας, τι είπε στο twitter.  Διαβάζω συγκεκριμένα:  «Ο κύριος Μητσοτάκης υποσχέθηκε εχθές 600 ευρώ αναδρομικά σε κάθε καταναλωτή.  Μόνο που σήμερα, λέει ο κύριος Τσίπρας, κοστολογεί το μέτρο στα 280 ευρώ για 4.200.000 καταναλωτές. Όποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς».

Αμέσως μετά ανατρέχω στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Τι είπε όταν εξήγγειλε τα μέτρα;  Λέει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί αναδρομικά από το Δεκέμβριο έως και το Μάιο. Και το όριο αυτής, το όριο, αυτής της έκτακτης αποζημίωσης είναι 600 ευρώ». 

Τι καταλαβαίνετε όλοι;  Καταλαβαίνετε ότι κάθε ένας από τους 4.200.000 οικιακούς καταναλωτές θα λάβουν 600 ευρώ στο λογαριασμό τους;  

Ακόμα και ένα παιδί του Δημοτικού καταλαβαίνει αυτό το  οποίο είπε ο Πρωθυπουργός μας.  Ότι επιστρέφουμε το 60% της αύξησης που έχουν πληρώσει τα νοικοκυριά για την κύρια κατοικία μετά και πάνω από τις επιβαρύνσεις, μετά τις επιδοτήσεις και μετά τις εκπτώσεις από τους παρόχους, και αυτό θα έχει ένα όριο  600 ευρώ. 

Τι θέλω να πω με αυτό, ότι κανένας αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν θα σκεφτόταν να τουιτάρει ένα μήνυμα τόσο παραπλανητικό, τόσο λαϊκίστικο, τόσο επικίνδυνο να μειώσει τη σοβαρότητά του και την αξιοπιστία του.

Αυτή είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτή η μικρή λεπτομέρεια είναι αυτή που φέρνει τις πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ της Κυβέρνησης της δικής μας και της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί τελικά η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που με τις αρχές, με τις αξίες, με τη σοβαρότητα, με την υπευθυνότητα, με την προσήλωση στην προστασία και στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος προσπαθεί να αλλάξει την Ελλάδα.

Δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυξάνει τα οικογενειακά εισοδήματα, στηρίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα για να βελτιώσει την ευημερία στη χώρα μας.

Αυτή είναι η διαφορά  που έκανε τον Πρωθυπουργό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν 2,5 χρόνια να υψώσει ένα αποτρεπτικό τοίχο στον Έβρο για να εμποδίσει την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που αν είχαν εισέλθει θα είχαν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνία μας. 

Αυτή είναι η διαφορά της ποιότητας της κυβέρνησής μας σε αυτό που αντίστοιχα έκανε σε μία ανάλογη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας, που μέσα από μία μοιρολατρική αντιμετώπιση, μέσα από μία αδράνεια μετέτρεψε την Ελλάδα σε κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη.

Αυτή είναι η διαφορά που έκανε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτή η πεποίθηση, η παγκόσμια πεποίθηση ότι η χώρα μας είναι ασφαλής είναι το στοιχείο εκείνο στο οποίο οφείλεται η εκτίμηση ότι φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός θα προσεγγίσει τα νούμερα ρεκόρ του τουρισμού του καλοκαιριού του 2019. 

Αυτή είναι η διαφορά που έχει κάνει την Ελλάδα να εγκαθιστά, να κατασκευάζει και να συνδέει και να εγκαθιστά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και καλωσορίζω τον καλό τον φίλο τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Αυτή είναι η διαφορά, αγαπητέ Περιφερειάρχα μου, που έχει κάνει την Ελλάδα να εγκαθιστά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι προσδιορίζει ακόμα και η πολύ φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη μετάβαση με εγκατάσταση το 2020 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το 2021 1.500 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το 2022 εκτιμούμε ότι θα εγκαταστήσουμε και θα συνδέσουμε στο δίκτυο πάνω από 2.000, περίπου 2.500 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Και τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία; Πέρα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποτροπή των φαινομένων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή; Σημαίνει μειωμένο ρεύμα. Για κάθε 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συνδέουμε στο σύστημα δεν εισάγουμε φυσικό αέριο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Δηλαδή αν τα 3 χρόνια που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ ήταν λιγότερο από 500 MW, είχαν γίνει αυτά που γίνονται τώρα, σήμερα θα είχαμε πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας και θα ήμασταν και πολύ λιγότερο εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτή είναι η διαφορά, λοιπόν, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει χιλιάδες νεκρούς και πολλούς από αυτούς αμάχους έχει προκαλέσει και ανατροφοδοτήσει μία τεράστια ενεργειακή κρίση, η οποία είχε ξεκινήσει βεβαίως από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ως απόρροια και απόνερα του κοροναϊού, της πανδημίας αλλά δυστυχώς αυτός ο πόλεμος τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο και έχει εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου και αυτό ως συνέπεια έχει εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Και όχι μόνο αυτό, πέρα από την κρίση και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας δημιουργούνται και σοβαροί προβληματισμοί και ανησυχίες για πιθανή διαταραχή των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα από τη Ρωσία. 

Ήδη η διακοπή του φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία την προηγούμενη εβδομάδα έχει δυστυχώς επιτείνει αυτή την ανησυχία. 

Για αυτό και εμείς ως χώρα είμαστε έτοιμοι και έχουμε αναλάβει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε ακόμα και μία τέτοια κατάσταση. 

Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Είναι η τοποθέτηση μίας νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα που θα διπλασιάσει την ικανότητα να υποδεχόμαστε πλοία με φυσικό αέριο υγροποιημένο από όλη τον κόσμο και έτσι να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Είναι η μετατροπή τεσσάρων μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να καίνε και πετρέλαιο σε πετρελαϊκές, εφόσον χρειαστεί, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση του φυσικού αερίου. 

Και βεβαίως είναι και ο προγραμματισμός τον οποίον έχει κάνει η ΔΕΗ, ώστε να υπάρχει λιγνίτης διαθέσιμος για να αξιοποιηθεί από τα λιγνιτικά εργοστάσια και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην περίπτωση που θα μείνουμε από φυσικό αέριο. 

Αλλά βέβαια πάνω και απ΄ όλα τα μεγάλα και τα πιο μεσομακροπρόθεσμα, αυτό που σήμερα απασχολεί τους Έλληνες πολίτες νομίζω ότι είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή προέβλεψε ότι αυτή η ενεργειακή κρίση θα έρθει. 

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο συστήσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και μέσα από αυτό το ταμείο χρηματοδοτούμε και επιδοτούμε λογαριασμούς ρεύματος και νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, δηλαδή για εφτά στα δέκα νοικοκυριά, επιδοτούμε έως και το 80% της αύξησης. 

Είναι αλήθεια όμως ότι αρκετοί συμπολίτες μας, όπως και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείνανε εκτός από αυτή την περίμετρο των επιδοτήσεων και για αυτό ήρθαμε και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές ότι επιστρέφουμε πίσω το 60% της αύξησης που πλήρωσαν τα νοικοκυριά μετά την επιδότηση και μετά την έκπτωση που είχε γίνει από τους παρόχους και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε αυτούς που πραγματικά είδαν λογαριασμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που μπορούσαν να αντέξουν. 

Το ίδιο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τον προηγούμενο μήνα έχουμε ξεκινήσει και επιδοτούμε το 80% έως 85% της αύξησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ψιλικά, μίνι μάρκετ, γραφεία, επαγγελματικοί χώροι έχουν, βλέπουν τους λογαριασμούς από δω και πέρα μειωμένους γιατί ερχόμαστε και με επιδότηση μεγάλη απορροφούμε το 80 έως 85% της αύξησης. 

Και όχι μόνο αυτό αλλά για όλες αυτές τις κατηγορίες, με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVa δίνουμε αναδρομικά επιδοτήσεις καλύπτοντας και την αύξηση που πλήρωσαν τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο. 

Αλλά σχεδιάζουμε και για το μέλλον. Γιατί πάνω από όλα είναι χρυσή ευκαιρία αυτή την στιγμή για την Ελλάδα να μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη, πράγμα που αναβαθμίζει σημαντικά το γεωπολιτικό και γεωενεργειακό ρόλο της χώρας. 

Πριν δυο- τρεις μέρες επισκεφθήκαμε με τον πρωθυπουργό, παρουσία τριών ομολόγων του, από την Σερβία, από την Βουλγαρία και από την Βόρεια Μακεδονία, την Αλεξανδρούπολη, όπου εκεί εγκαινιάσαμε την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση και κατασκευή μιας πλωτής δεξαμενής υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου από όλο τον κόσμο. 

Και μια άλλη πλωτή δεξαμενή ετοιμάζεται στην Κόρινθο. Και με αυτό τον τρόπο τριπλασιάζουμε την δυνατότητα της χώρας να υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο και να το προωθεί δια μέσου της Βουλγαρίας σε όλη την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μπορεί να φτάσει μέχρι και την Ουκρανία. 

Και βεβαίως ετοιμάζουμε και ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αναβαθμίσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία, με Βόρεια Μακεδονία και με Αίγυπτο, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύστημα μας και να γίνουμε τελικά καθαροί εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες. 

Βεβαίως, όλα αυτά αναβαθμίζουν, όπως είπα, πολύ σημαντικά τον ρόλο της χώρας. Και εγκαθιστούν την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα στήριξης ενεργειακής ασφάλειας της γενικότερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Αλλά όμως κάνουμε και άλλα πράγματα που αφορούν περισσότερο, πέρα από τις επιδοτήσεις, τις ελληνικές οικογένειες. 

Και μιλάω για τα πολύ σημαντικά και φιλόδοξα προγράμματα Εξοικονομώ. Το τελευταίο Εξοικονομώ του οποίου η πλατφόρμα έκλεισε πριν λίγες εβδομάδες, στο τελευταίο Εξοικονομώ είχαμε 85.000 αιτήσεις. Τις περισσότερες από άλλες κάθε φορά. 

Για πρώτη φορά αυτός ο οποίος ήταν ο πιο γρήγορος δεν ήταν αυτός ο οποίος τελικά ήταν και ο επιλέξιμος. Βάλαμε αντικειμενικά κριτήρια. Για να υπάρξει ιεράρχηση των περισσότερων αιτήσεων, γιατί ο προϋπολογισμός που αρχικά έχουμε κατανείμει αρκεί για να καλύψουμε 45 με 50.000 δικαιούχους από τους 85.000. 

Τα κριτήρια αυτά ήταν κοινωνικά, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία, οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είχαν περισσότερη μοριοδότηση κι έτσι πρώτες αυτές θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους και με επιδότηση μέχρι 75%. 

Αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, τους επιλαχόντες, που έχουν προκύψει, μετά την αντικειμενική κατάταξη θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ώστε τελικά όλοι να καταφέρουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους κι έτσι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να μειώσουν το λογαριασμό τους. 

Ένα νέο πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ονομάζεται «ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή». 350 χιλιάδες οικογένειες, 350 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ένα παλιό κλιματιστικό, ένα ψυγείο, έναν καταψύκτη, με μία νέα συσκευή περισσότερο αποδοτική, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 30% από το λογαριασμό και βέβαια να έχουν και καλύτερη απόδοση. Αυτό επίσης με κοινωνικά κριτήρια, επιδότηση από 35% έως 50%. 

Αυτά κάνει η Νέα Δημοκρατία, αυτά κάνει το κόμμα μας, που πραγματικά ενδιαφέρεται, στέκεται δίπλα στον πολίτη, όπως λέει και το σύνθημα του συνεδρίου ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για τους πολίτες και ιδίως τους πιο αδυνάμους. Και για αυτό το λόγο, κυρίες και κύριοι, εγώ είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι μέλος αυτής της κυβέρνησης, αλλά πάνω απ΄ όλα είμαι υπερήφανος που είμαι μέλος αυτής της μεγάλης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. 

Σας ευχαριστώ.

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου