Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Έτοιμο το προσχέδιο της συμφωνίας για ενεργειακά, ιδιωτικοποιήσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί λίγο κάτω του 40% η πώληση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αφήνει το προσχέδιο του μνημονίου της Κομισιόν (MUO) που έχει από χθες στα χέρια της η κυβέρνηση, ενώ σε αυτή τουλάχιστον την φάση δεν προβλέπει εκποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Στη βάση αυτή φαίνεται ότι θα γίνει και η σημερινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς, η οποία εγκαινιάζει το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, και έχει σαν στόχο να κλειδώσει την
συμφωνία στα ενεργειακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του MUO μιλά για σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου – around - 40%, διατύπωση που αφήνει τα περιθώρια υποχώρησης στο 30%, κάτι που είχει επιδιώξει η κυβέρνηση στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων, με το επιχείρημα ότι ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια πολλές μονάδες της επιχείρησης έχουν αποσυρθεί λόγω γήρατος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κείμενο δεν μιλά για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, θέμα που ωστόσο είναι τοις πάσι γνωστό ότι θα επανέλθει προς το τέλος του έτους, εφόσον το market test του Σεπτεμβρίου δείξει ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον αποκλειστικά και μόνο για λιγνιτικά πακέτα. Όπως και να έχει, η νομοθετική ρύθμιση για τον αριθμό και την σύνθεση του πακέτου των μονάδων προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο του 2017, με την διαδικασία πώλησης να παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2018.

Ελαστικοί φαίνεται ότι είναι οι δανειστές και ως προς τις ποσότητες των δημοπρατούμενων ποσοτήτων πώλησης ενέργειας (ΝΟΜΕ). Ναι μεν τα ποσοστά αυξάνονται σε σχέση με εκείνα του πολυνομοσχεδίου του 2016, αλλά σε λογικό βαθμό, και όχι τόσο όσο πίεζαν μέχρι πρότινος οι δανειστές. Εν προκειμένω, το προσχέδιο προβλέπει αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων σε 16% φέτος (από 12%), 19% το 2018 (από 13%), και 22% το 2019 (από επίσης 13%). Σημειωτέον ότι στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση οι θεσμοί είχαν “κατέβει” με πρόταση για ποσοστά 20% το 2017, 33% το 2018 και 33% το 2019.

Στόχος σε κάθε περίπτωση, είναι μέσω των δημοπρασιών να περιορισθεί το μερίδιο της ΔΕΗ από 87,66% το Μάρτιο σε 74,25% στο τέλος του 2017, 62,24% το 2018, και 49,24% το 2019, χρονιά κατά την οποία ενδεχομένως να υπάρχουν και τα πρώτα αποτελέσματα από τους διαγωνισμούς πώλησης μονάδων.

Στο μεταξύ και με φόντο ακριβώς τη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, πραγματοποιείται αύριο η 3η κατά σειρά δημοπρασία ΝΟΜΕ, κατά την οποία θα πουληθούν 145 μεγαβατώρες, με τιμή εκκίνησης προς 37,37 ευρώ για κάθε μία. Στην αγορά ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές εκτιμούν ότι οι όροι των επόμενων δημοπρασιών θα είναι πολύ πιο επωφελείς από τους τωρινούς. Αφενός γιατί το προσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών μιλά για αύξηση των ποσοτήτων, αφετέρου γιατί η ΡΑΕ πρόκειται να προχωρήσει σε επανυπολογισμό της τιμής εκκίνησης προς τα κάτω, κάτι που θα ισχύσει για την τρίτη και την τέταρτη δημοπρασία. Υπό αυτή την έννοια, όποιος περιμένει ακόμη μερικούς μήνες, θα αγοράσει πιθανότατα ενέργεια σε καλύτερες τιμές, γεγονός που σημαίνει πως δύσκολα θα επαναληφθεί αύριο η πλειοδοσία "χτυπημάτων" που είδαμε τον Ιανουάριο.

Πλήρης εφαρμογή του Master Plan του ΤΑΙΠΕΔ

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει την πλήρη υλοποίηση του master plan του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του επικαιροποιημένου στρατηγικού του σχεδίου με όλες τις εκρεμμείς αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κ.ό.κ.

Άλλωστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι και το δεύτερο κεφάλαιο της σημερινής συνάντησης κυβέρνησης (υπ.Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου) και θεσμών, όπου οι εκρεμμότητες είναι πολλές. Όχι μόνο δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η 3η λίστα ΔΕΚΟ που θα μεταβιβαστούν στο υπερ-Ταμείο, αλλά δεν έχει καν ακόμη συσταθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα τις φιλοξενήσει. Το αυτό ισχύει για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΔΗΣ που θα περιγράφει τις σχέσεις των ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ, τόσο με τη διοίκηση του υπερταμείου όσο και με το ελληνικό Δημόσιο. Τούτο σημαίνει ότι όσο πιο αυστηρός θα είναι ο κανονισμός τόσο λιγότερα θα είναι και τα περιθώρια πολιτικού ελέγχου των ΔΕΚΟ από τους υπουργούς.

Λίστες με ΔΕΚΟ πάνε και έρχονται

Εδώ και καιρό πάντως κυκλοφορούν διάφορες λίστες με υπό ένταξη στο Ταμείο ΔΕΚΟ, όπως ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η νικελοβιομηχανία ΛΑΡΚΟ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ποσοστά του ΔΕΣΦΑ (34%), του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος (25%), και πλειάδα άλλων μειοψηφικών συμμετοχών του Δημοσίου.

Ωστόσο οι αντιδράσεις από υπουργούς είναι μεγάλες και συμφωνία για τον τελικό αριθμό ΔΕΚΟ δεν έχει ακόμη υπάρξει. Άλλοι υπουργοί διαφωνούν επειδή δεν θέλουν να χάσουν από τα χέρια τους κρίσιμη κυβερνητική ύλη μέσω της οποίας ασκούν εξουσία, ενώ κάποιοι προτάσσουν εύλογες ενστάσεις καθώς μέσω οργανισμών ή φορέων και μάλιστα κερδοφόρων ασκείται πράγματι κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Όπως και να έχει όμως, τα "βέτο" των υπουργών για την προοπτική μεταφοράς νέων εταιρειών στο υπερ-Ταμείο έχουν σαν αποτέλεσμα οι δανειστές να θέτουν ερωτήματα στο υπουργείο Οικονομικών για ποιό λόγο καθυστερεί η διαδικασία.


(liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου