Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Πάνω από 2 εκατομμύρια οι πελάτες με χρέη


Στους 2.064.000 ανέρχονται οι καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ, ενώ το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους βρίσκεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Μόλις κατά 58 εκατ. ευρώ μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι και η εταιρία θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο της τιτλοποίησης των απαιτήσεων.
Τα παραπάνω προέκυψαν από την ενημέρωση που έκανε στους αναλυτές ο πρόεδρος της ΔEΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα ανήγγειλε την επέκταση της έκπτωσης 6% για  την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος και σε πελάτες της Χαμηλής Τάσης.
Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών απασχολεί έντονα τη ΔEΗ και είναι χαρακτηριστικό πως μπαίνει η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία το ύψος
τους είναι στα επίπεδα των 2,2 δισ. ευρώ. Τόσο ανερχόταν στις 28 Φεβρουαρίου, πέρυσι ήταν στα 2,258 δισ. ευρώ, το 2015 στα 2,298 δισ. ευρώ και το 2014 στα 1,7 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά αφορούν σε απλήρωτες ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή δεν είναι συνυπολογισμένα δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι, ΤΑΠ και ΕΡΤ.
Στην ανάλυση που έκανε ο πρόεδρος της εταιρίας για τη διάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκύπτει ότι στις 28 Φεβρουαρίου 480.000 πελάτες είχαν ενεργούς διακανονισμούς ύψους 790 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, 1.584.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δεν έχουν μπει σε διακανονισμό έχοντας απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 985 εκατ. ευρώ. Από αυτούς τους καταναλωτές η πλειοψηφία 1.072.000 χρωστούν έως 500 ευρώ και συνολικά 121 εκατ. ευρώ. Σε 244.000 ανέρχονται εκείνοι που έχουν οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ και αυτές είναι στα 125 εκατ. ευρώ. Από 1.000 έως 3.000 ευρώ χρωστούν 187.000 πελάτες και το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 241 εκατ. ευρώ.  Οι οφειλέτες άνω των 3.000 ευρώ καταμετρήθηκαν σε 82.000 και χρωστούν συνολικά 498 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τα προγράμματα διακανονισμών που "τρέχει" η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, άλλο ένα μέτρο που εξετάζει και θα διευκολύνει άμεσα την επιχείρηση ως προς την αποκατάσταση της ρευστότητας είναι η τιτλοποίηση των απαιτήσεων. Ήδη η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης συμβούλου που θα προχωρήσει σε ανάλυση του χαρτοφυλακίου απαιτήσεων και θα προτείνει πιθανές δομές για την τιτλοποίηση απαιτήσεων.

Ρευστότητα και υποχρεώσεις αλλά και έσοδα

Το πρόβλημα της ρευστότητας αποτελεί θηλιά... για την επιχείρηση. Η αναφορά του προέδρου είναι ενδεικτική: "Σημαντικότερο πρόβλημα για τη  αναδεικνύεται στην παρούσα περίοδο η περιορισμένη ταμειακή ρευστότητα, συνεπεία της οποίας οι υπερήμερες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους πιστωτές της είναι αυξημένες".
Μέσα στο 2017 η εταιρία έχει τεράστιες υποχρεώσεις και αυτές ανέρχονται στα 1,5 δισ. ευρώ: "Κατά τις εκτιμήσεις μας λαμβανομένου υπόψη και του ότι το 2017 είναι χρονιά ιδιαίτερα αυξημένων υποχρεώσεων της μητρικής εταιρείας (κυρίως λόγω χρεωλυσίων, τόκων και λοιπών χρηματοοικονομικών εξόδων € 850 εκατ. και συμβολαιοποιημένων επενδύσεων € 650 εκατ.), στις οποίες πρέπει να προστεθούν η απώλεια εσόδων και ρευστότητας λόγω ΝΟΜΕ, το πρόβλημα της μειωμένης ταμειακής ρευστότητας βρίσκεται σήμερα στην κορύφωσή του", περιέγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Πάντως, η ΔΕΗ, όπως προκύπτει και από τη χθεσινής ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένει από τη διαδικασία απόσχισης - πώλησης - εισαγωγής στο χρηματιστήριο του ΑΔΜΗΕ περί τα 700 εκατ. ευρώ. Τα 320 εκατ. ευρώ προέρχονται από το τίμημα που θα δώσει η κινεζική State Grid για το 24%, ενώ το δημόσιο θα δώσει άλλα 300 εκατ. ευρώ για το μερίδιο της ΔΕΗ που περνά υπό τον έλεγχο του καθώς και άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ από μέρισμα.

Το άνοιγμα της αγοράς

Η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά τους σχεδιασμούς της με δεδομένη την περιορισμένη πια συμμετοχή της εταιρίας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, όπως ανήγγειλε ο κ. Παναγιωτάκης, ενημερώνοντας τους αναλυτές, η ΔEΗ εξετάζει την πρόσληψη συμβούλου για την ανάπτυξη του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου της λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα νομοθεσία αναφορικά με την λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την μετάβαση στο Μοντέλο Στόχο (Target Model).
Επιπλέον δρομολογεί το σχεδιασμό και εφαρμογή της πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών, με τη βοήθεια πρόσφατα προσληφθέντος συμβούλου ώστε να επιτευχθεί ομαλά η μείωση του μεριδίου λιανικής αγοράς.


(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου