Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

"Συνάδελφοι πρέπει να απορρίψουμε τις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι δήθεν υπάρχει κάποιο «καλύτερο» σχέδιο ιδιωτικοποίησης"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί ακόμα μια απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Έχουν συμφωνήσει και προχωρούν στη νέα μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με την πώληση λιγνιτικών και πιθανά υδροηλεκτρικών μονάδων, προσθέτοντας ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ. Σ’ αυτή την εξέλιξη συμφωνούν και η  ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ κλπ.                                                                               Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που προωθείται σταδιακά, τους μόνους που έχει ωφελήσει μέχρι σήμερα είναι οι μεγαλομέτοχοι  της ΔΕΗ ΑΕ και των υπόλοιπων μονοπωλιακών ομίλων, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και το σύνολο των εργατικών και
λαϊκών οικογενειών έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις συνέπειες. Ήδη στη ΔΕΗ οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά το ήμισυ μέσα στην τελευταία  δεκαετία, ενώ οι  μισθοί μας μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 50%. Οι νέοι εργαζόμενοι του κλάδου προσλαμβάνονται με μαύρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και επιβολή ατομικών συμβάσεων.
Ταυτόχρονα, τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά γνώρισαν απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι αγοράζουν πάμφθηνα μέσω των δημοπρασιών (τύπου ΝΟΜΕ) το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ ΑΕ. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, όποια και να είναι η τελική μορφή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Μεγαλύτερα κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, καθώς και νέες προνομιακές ρυθμίσεις για τα μονοπώλια της μεγάλης κατανάλωσης βιομηχανικού ρεύματος, που θα συνοδευτούν με νέες απώλειες για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους του κλάδου με νέα επίθεση στα δικαιώματά τους,  απολύσεις, φθηνότερη και πιο «ευέλικτη» εργασία. Προφανώς και δεν πρόκειται για «ελληνικό φαινόμενο», ούτε για στρέβλωση του «υγιούς ανταγωνισμού». Οι συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, εντός και εκτός ευρωζώνης, είναι ίδιες.
Συνάδελφοι πρέπει να απορρίψουμε τις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι δήθεν υπάρχει κάποιο «καλύτερο» σχέδιο ιδιωτικοποίησης, ότι δήθεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση μέσα στη ζούγκλα της «απελευθερωμένης» αγοράς.
Να βάλουμε στην άκρη τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης που είναι πλειοψηφία  στη ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωματεία που διαχρονικά έχουν βάλει πλάτη στις αντεργατικές εξελίξεις στη λογική του «μικρότερου κακού». Είναι ενταγμένες στους στόχους «ανάπτυξης» του μεγάλου κεφαλαίου, γι αυτό έχουν αποδεχτεί την ενέργεια ως εμπόρευμα, την απελευθέρωση της αγοράς, αρκεί το αντίτιμο της αγοραπωλησίας να είναι «ικανοποιητικό» ή το «πλειοψηφικό πακέτο» να μείνει στο κράτος – επιχειρηματία. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου τρόπου ιδιωτικοποίησης, όπως προτείνει ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ της ΔΕΗ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ν.Δ  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΛΕΥΤΕΡΗΣ που δηλώνει ότι  ΄΄Εάν είναι να πωληθούν λιγνιτικές μονάδες, καλύτερα να πωληθεί το σύνολο του ΑΔΜΗΕ’’.
   Αντίθετα. Έχουμε  συμφέρον να παλέψουμε, να βάλουμε  εμπόδια σε κάθε μορφή προώθησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης». Έχουμε  κάθε συμφέρον από την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενέργεια, είτε αυτή ασκείται από τα μεγάλα μονοπώλια, είτε από το κράτος τους, όπως συμβαίνει με τη σημερινή ΔΕΗ που αφήνει τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για να διασφαλίζει τα δικά της κέρδη και αυτά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουμε  την ανάκτηση των απωλειών, σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Να διεκδικήσουμε  ενέργεια – κοινωνικό αγαθό, μέσα από έναν ενιαίο φορέα ενέργειας, με κριτήριο παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.
Να απαντήσουμε  με τη συμμετοχή μας, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα  την Παρασκευή 7 Απρίλη.
Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή  7 Απρίλη  19.00 μ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου