Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Δεν είναι το μνημόνιο που οδηγεί τη ΔΕΗ στην κατάρρευση


Από τον Αλβέρτο Μαΐση, πρώην διευθυντή στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ λάβαμε επιστολή σχετικά με το άρθρο «Μικρή ΔΕΗ, μεγάλη μεταρρύθμιση» του κ. Μανιάτη. Ο κ. Μαΐσης με την επιστολή του παρεμβαίνει στο διάλογο, επιδιώκοντας να  διευρύνει το θέμα ΔΕΗ και να παρουσιάσει το μείζον, κατά τη γνώμη του πρόβλημα των ανείσπρακτων λογαριασμών.
Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Μαΐση έχει ως εξής:
«ΠΩΛΗΣΗ  ΜΟΝΑΔΩΝ  ΤΗΣ  ΔΕΗ
Αναφέρομαι στο άρθρο «Μικρή ΔΕΗ, μεγάλη μεταρρύθμιση» του κ. Μανιάτη που δημοσιεύτηκε την 24-4-2017. Προσωπικά είμαι υπέρ της μικρής ΔΕΗ αντί του "ισοδυνάμου" που διαπραγματεύτηκε ο κ. Σκουρλέτης. Και οι δύο εκδοχές είναι οπωσδήποτε ζημιογόνες για τη ΔΕΗ.
Όμως, είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ οδηγείται σε κατάρρευση ανεξάρτητα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Ο λόγος είναι η έλλειψη ρευστότητας που οφείλεται κυρίως στους ανείσπραχτους λογαριασμούς. Τα φέσια αυξήθηκαν κατακόρυφα επί διοικήσεως Ζερβού (1,9δις την 31-1-2015 κατά δήλωση του κ. Παναγιωτάκη) και έκτοτε γιγαντώθηκαν φτάνοντας σήμερα στα 2,7. Επομένως ανεξάρτητα από
τις μνημονιακές επιλογές η ΔΕΗ είναι αδύνατο να επιβιώσει με τόσα φέσια και πρέπει να ληφθούν μέτρα από Διοίκηση και Υπουργείο με ανάλογη στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Βέβαια η αναφορά σ' αυτά έχει πολιτικό κόστος, αλλά αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ΔΕΗ πρέπει να παραμερίσουν οι πολιτικοί το λαϊκισμό και ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες. Αυστηρές εντολές στο προσωπικό να επιδιώκουν φορτικά την είσπραξη των λογαριασμών, διότι δυστυχώς σήμερα ισχύει ότι «πληρώνει όποιος θέλει», αφού το προσωπικό έχει συνηθίσει να μη πιέζει τους πελάτες. Ανάθεση σε ειδικές εταιρείες την είσπραξη ορισμένης κατηγορίας λογαριασμών, όπως λχ παλιότερα υπήρξε μια τέτοια προσπάθεια που δεν προχώρησε. Αυστηρότητα στις διακοπές παροχής με αφαίρεση στην ανάγκη του μετρητή. Όμως και η πολιτεία πρέπει από τη πλευρά της να στηρίξει σθεναρά τη προσπάθεια, δημόσιες αυστηρές δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που να καλούν τους καταναλωτές να πληρώνουν τους λογαριασμούς, στήριξη της διοίκησης της εταιρείας να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Απαλλαγή της επιχείρησης από ρόλο εισπράκτορα δημοτικών τελών, διεύρυνση ενδεχομένως κατηγορίας συμπολιτών μας που δικαιούνται μειωμένο ή μηδενικό τιμολόγιο, ανάληψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας από το προϋπολογισμό, κλπ. Φοβάμαι ότι αν παραμείνει η σημερινή κατάσταση σιγά σιγά θα εκποιούνται πάγια για ρευστότητα. Κοινωνική πολιτική κάνει η κυβέρνηση όχι η ΔΕΗ. Τέλος όσοι φωνάζουν να μείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και να μη πωληθούν πάγια, να σταματήσουν να φωνάζουν ανεύθυνα αλλά τεκμηριωμένα να προτείνουν λύσεις».

 http://energypress.gr/news/den-einai-mnimonio-poy-odigei-ti-dei-stin-katarreysi

Αρχειοθήκη ιστολογίου