Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Αγώνας δρόμου για την είσοδο στο ΧΑ της νέας εταιρείας του ΑΔΜΗΕ


Η πρώτη από τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ εκπληρώθηκε και πλέον η ΔΕΗ έχει βάσιμους λόγους να περιμένει ότι σύντομα  θα δει τα ταμεία της μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έντονης στενότητας γεμάτα.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΥΠΕΝ, παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από πιστωτές και ομολογιούχους να εγείρουν ενστάσεις κατά της διαδικασίας, εξέλιξη που κλείνει το ένα από τα δύο μέτωπα ανησυχιών σε σχέση με την απόσχιση της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού από το μητρικό όμιλο ΔΕΗ.

Το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ανοιχτό αφορά στις εγκρίσεις που

αναμένονται από τις Βρυξέλλες και από τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού.

Από τη μεν DGENER αναμένεται η έγκριση της πιστοποίησης του διαχειριστή ενώ από τη DGComp ζητούμενο είναι να εγκριθεί η εξαγορά από τους μελλοντικούς μετόχους, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο που θα έχει και το πλειοψηφικό πακέτο και την κινεζική State Grid. Θεωρητικά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι ο βασικός μέτοχος δεν αφήνει περιθώρια για απόρριψη, παρότι η κινεζική εταιρεία προβλέπεται να έχει ενισχυμένα δικαιώματα στη διοίκηση της εταιρείας.

Εφόσον δοθούν οι εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες τότε αναμένεται να προχωρήσει η διπλή εξαγορά από τους Κινέζους και το Δημόσιο και να μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ τα ποσά που πλησιάζουν τα 700 εκατ. ευρώ. Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι ότι θα πρέπει προηγουμένως πάντως να πραγματοποιηθεί έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ πιθανόν εντός του Μαΐου η οποία θα εγκρίνει τη μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο με τίμημα που θα οριστεί από τον ανεξάρτητο αποτιμητή.

Χρηματιστήριο

Βεβαίως εκτός από τους δύο μετόχους (Δημόσιο και Κινέζοι) που θα ελέγχουν απευθείας το 49% του ΑΔΜΗΕ, υπάρχουν και οι μέτοχοι της ΔΕΗ που βρίσκονται εν αναμονή της εισόδου στο Χρηματιστήριο της εταιρείας Συμμετοχών που δημιουργήθηκε και στην οποία εισφέρθηκε το 51% του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣ της ΔΕΗ στις 17 Ιανουαρίου ενέκρινε τη δημιουργία της Εταιρείας Ενεργειακών Συμμετοχών, την εισφορά σε είδος του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και την διανομή σε είδος των μετοχών της ΕΝΣΥΜ στους μετόχους της ΔΕΗ.

Τώρα ως προς την εισαγωγή στο ΧΑ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μέχρι τέλος Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση το ενημερωτικό δελτίο της εισαγωγής με στόχο η εισαγωγή να γίνει εντός του Μαΐου.

Τι χάνει η ΔΕΗ

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι όπως καταγράφεται στις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ , ο μητρικός όμιλος ΔΕΗ χάνει με το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ πάγια αξίας Ευρώ 1.582 εκατ. και αντίστοιχα δανειακές υποχρεώσεις ποσού Ευρώ 498 εκατ, με ημερομηνία αναφοράς 31.12.2016. Επίσης μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η λειτουργική κερδοφορία του νέου ομίλου θα είναι μειωμένη κατά 174 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση (μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας), καθώς ο ΑΔΜΗΕ ως ρυθμιζόμενη εταιρεία Συστήματος Μεταφοράς παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό EBITDA και πολύ υψηλό αντίστοιχα περιθώριο.


(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου