Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ο Σταθάκης τινάζει στον αέρα τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας. Θα τον μαζέψει άραγε ο Σύριζα;


Με μια λιτή ανακοίνωση χθες το Υπουργείο Ενέργειας μας πληροφόρησε ότι "το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο". Πάνω από δυο χρόνια απ' την ανάληψη της διακυβέρνησης απ' τον Σύριζα, και τρεις Υπουργούς Ενέργειας αργότερα, μάθαμε επιτέλους πως "οι διαδικασίες ήταν αδιαφανείς" και πως έπρεπε να προκηρυχθεί "διεθνής διαγωνισμός". Έλεος!!! 

Πρώτα απ' όλα, δεν πρόκειται για "κοίτασμα", όπως παραπλανητικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου. Πρόκειται για ήδη ανοικτό λιγνιτωρυχείο, που λειτούργησε επί περίπου 65 χρόνια. Άλλο πράγμα ένα ήδη ανοικτό λιγνιτωρυχείο κι εντελώς άλλο πράγμα ένα απλό κοίτασμα, όπως π.χ. το κοίτασμα της Δράμας. Αλλά υπάρχουν άραγε σύμβουλοι στο ΥΠΕΝ που ν' αντιλαμβάνονται τη διαφορά; Μάλλον αμφίβολο!

Δεύτερον, από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση για "διεθνή" διαγωνισμό: ούτε απ' το Μεταλλευτικό Κώδικα προβλέπεται ούτε η Κομισιόν μάθαμε να είχε μέχρι τώρα κάποια αντίρρηση. Η θιγόμενη εταιρεία ανακοίνωσε χθες πως "επιλέχθηκε ως ανάδοχος, με ομόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές πανεπιστημίου, μετά από Διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι". Μόνο που απ' την ανακοίνωση το Φεβρουάριο 2010 δεν προκύπτει ακριβώς διεθνής διαγωνισμός, προκύπτει ότι "το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προτίθεται να προχωρήσει σε απευθείας σύμβαση για τη εκμίσθωσή του, σύμφωνα με το άρθρο 144 παρ. 3 του Μεταλλευτικού Κώδικα". Η Πρόσκληση είχε σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ, αλλά αυτό από μόνο του συνιστά διεθνή διαγωνισμό; Όταν δεν ζητούσε προσφορές διαγωνισμού, αλλά "αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος"; Εντός 35 κι όχι 52 ημερών, που είναι η συνήθης προθεσμία για μεγάλα έργα; Εκτός κι αν ο Σταθάκης το έριξε από μόνος του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της 2ης αξιολόγησης, προσφέροντας το "κοίτασμα" στους δανειστές.

Αν ο Σύριζα θεωρούσε πως έπρεπε να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός "με νόμιμο τρόπο", έπρεπε να το έχει κάνει στις αρχές του 2015, διαφορετικά έπρεπε να προχωρήσει με την ανάθεση στους ιδιώτες κι αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να το επισημάνω πολύ νωρίς στο Λαφαζάνη, τόσο γραπτά στο ιστολόγιο, όπου έγραφα για "καθαρές λύσεις", όσο και προφορικά, καθώς τότε ήταν που το Iskra.gr ενδιαφέρθηκε και αναδημοσίευσε το "Για ποιο λόγο ο Ντάισελμπλουμ ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών στην Ολλανδία;" 

Το ζητούμενο ήταν, είναι και θα είναι πάντα να δουλέψει επιτέλους η Βεύη, ένα λιγνιτωρυχείο που ήταν ανέκαθεν ιδιωτικό, απ' την πολύ μακρινή πια δεκαετία του 1930. Ένα λιγνιτωρυχείο που ο τρόπος λειτουργίας του τα τελευταία χρόνια απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι ο λιγνίτης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εμπλέκονται ιδιώτες όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για ηλεκτροπαραγωγή. Και το ίδιο βεβαίως έχει καταφέρει ν' αποδείξει και το άλλο κοντινό ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο, αυτό της Αχλάδας.

Δυστυχώς ο Λαφαζάνης είχε άλλες προτεραιότητες, με τη διάσπαση του Σύριζα τον χάσαμε νωρίς και μας προέκυψε στη διαδοχή ο Σκουρλέτης. Ένας Υπουργός Ενέργειας που θυμήθηκε να επισκεφθεί το λιγνίτη μια μέρα πριν τον ανασχηματισμό και τη μετακίνησή του στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ένας Υπουργός Ενέργειας που αγνόησε επιδεικτικά την επαναλειτουργία της Βεύης, καθώς είχε βεβαίως ως προτεραιότητα να φέρει πιο κοντά τον "εθνικό στόχο" της Μπιρμπίλη και το να μοιράζει "χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς".

Κι έπειτα μας προέκυψε ο Σταθάκης, ένας Υπουργός που τον υποδεχτήκαμε μ' ανακούφιση, καθώς όσο ήταν στην αντιπολίτευση, το Μάρτιο 2014, μας τα 'λεγε πολύ καλά για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας. Δυστυχώς ο Σταθάκης αποδείχθηκε μια απ' τα ίδια, είναι ο Υπουργός που δέχτηκε να παζαρέψει το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων. Και χθες μας πληροφόρησε πως "κατόπιν ενεργειών του" το λιγνιτωρυχείο της Βεύης ΔΕΝ πρόκειται να ξαναδουλέψει, καθώς η λαϊκή σοφία το λέει ξεκάθαρα, "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει", κάνει ξανά διαγωνισμό για τη Βεύη όποιος δεν θέλει να γίνει η Μελίτη 2 και παρεμπιπτόντως, αν γίνεται, να ... μην υπάρχει λιγνίτης και για την πολύ ενοχλητική στους αεριάδες Μελίτη 1. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Μόλις φάνηκε στον ορίζοντα μια πιθανότητα να κατασκευαστεί σε συνεργασία με τους Κινέζους η Μελίτη 2, μια μονάδα, που σύμφωνα με όλα τα σενάρια που έχουν εμφανιστεί απ' το ΥΠΕΚΑ και τον ΑΔΜΗΕ είναι εντελώς απαραίτητη για την ηλεκτροδότηση της χώρας την επόμενη δεκαετία, ο Σταθάκης φρόντισε να ανακοινώσει πως θα την αποκλείσει. Λέτε ο Σταθάκης να το σκέφτηκε από μόνος του ;
Οι ενέργειες αυτές του Σταθάκη ουσιαστικά τινάζουν τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας στον αέρα και το αποτέλεσμα θα είναι η χρεοκοπημένη χώρα να ηλεκτροδοτείται με το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, μην ακούω αηδίες ότι θα ηλεκτροδοτείται με αιολικά. Εισαγόμενο αέριο από εντελώς επισφαλείς πηγές, όπως αποδείχθηκε ακόμα μια φορά το φετινό χειμώνα και που θα πληρώνουμε με λεφτά που δεν έχουμε και δανειζόμαστε με όρους μνημονίων. Το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα επιβαρυνθεί κι άλλο και η τιμή του ηλεκτρισμού θα εκτοξευθεί με σιγουριά, όπως ακριβώς το πρόβλεπε η αποτυχημένη πολιτική του 2012, βυθίζοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε ενεργειακή φτώχεια. Αλλά τα εγκλήματα των πολιτικών κατά κανόνα μένουν πάντα ατιμώρητα.

Η διαιώνιση του κλεισίματος του λιγνιτωρυχείου Βεύης συνεπάγεται καραμπινάτη ζημιά του Δημοσίου, καραμπινάτη ζημιά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καραμπινάτη ζημιά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας. Η ζημιά προκύπτει από χαμένα μεταλλευτικά δικαιώματα, από διάφορους φόρους χαμένους, από απασχόληση και επιδόματα ανεργίας, από εισαγωγές καυσίμων για υποκατάσταση του μη παραχθέντος λιγνίτη, κλπ. Πέρα λοιπόν απ' τα αιωνίως κούφια λόγια των πολιτικάντηδων της περιοχής, θα δούμε ποτέ μια πρακτική ενέργειά τους, π.χ. μια μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά όσων δεν έκαναν τον τελευταίο διαγωνισμό "με νόμιμο τρόπο" κι επομένως ζημίωσαν το Δημόσιο; Ή μια μηνυτήρια αναφορά εναντίον όσων έκαναν τον προηγούμενο διαγωνισμό κι αδράνησαν χαρακτηριστικά τρία χρόνια, μέχρι να λήξουν οι εγγυητικές επιστολές; Ή μια μηνυτήρια αναφορά εναντίον των Υπουργών του Σύριζα, που καθυστέρησαν πάνω από δυο χρόνια ν' αποφασίσουν τι θα κάνουν με τη Βεύη; Ή κάτι άλλο, τέλος πάντων; Ή, όπως λέει το γνωστό ποδοσφαιρικό σύνθημα, "το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο"; 
Σε περίπτωση λοιπόν που ο Σταθάκης προχωρήσει σε νέο "διεθνή" διαγωνισμό, εντελώς απαραίτητος όρος πρέπει να είναι να ολοκληρωθεί εντός του 2017, καθώς η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης είναι απαραίτητη για την τροφοδοσία της υπάρχουσας μονάδας, της Μελίτη 1, όχι μόνο για τη Μελίτη 2. Και θα είμαι στην περίπτωση αυτή πολύ περίεργος να δω το αποτέλεσμα, καθώς οι "κακές γλώσσες" προβλέπουν πως η φασαρία γίνεται για να αντικαταστήσουμε τον ένα ντόπιο μεγαλοεργολάβο με τον άλλο ντόπιο μεγαλοεργολάβο. Λέτε; Μπα ...θεωρίες συνωμοσίας. 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου