Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πώς ο Μοσκοβισί απέτρεψε το... ηλεκτροσόκ για την ΔΕΗ

Με παρέμβαση του Γάλλου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, η κυβέρνηση ξεπέρασε το σκόπελο να νομοθετήσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης θα αναληφθεί με δεσμευτικό πλάνο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές του Euro2day.gr, σε αυτή τη συμφωνία καταλήγουν υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι θεσμοί, με το σχετικό τμήμα του κειμένου που θα περιλαμβάνεται στο κείμενο του SLA και θα αφορά τα ενεργειακά να είναι έτοιμο μέχρι αύριο Παρασκευή.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν σχεδόν για το σύνολο των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να
εξαντλούνται σε υπουργικές αποφάσεις και επιστολές προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν.
Η μόνη δέσμευση που απαιτεί νομοθέτηση, λένε οι ίδιες πηγές στο Euro2day.gr, θα είναι οι νέες ποσότητες προϊόντων προθεσμιακής ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθούν (ΝΟΜΕ). Και αυτές σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών που ήθελαν το ποσοστό της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής να βγαίνουν σε δημοπρασία να φτάνει έως και το 33%, είναι «ψαλιδισμένες». Για φέτος θα ανέλθουν στο 16%, του χρόνου στο 19% και το 2019 στο 22%.

Το παρασκήνιο για τις μονάδες

Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει, πως υπήρξε μεσολάβηση του ίδιου του Επιτρόπου της Ε.Ε. για τα Οικονομικά, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ιδιαίτερη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η ελληνική πλευρά κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Οι πιέσεις που άσκησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών όσο και οι απαιτήσεις ήταν σκληρές, με τη στάση τους να χαρακτηρίζεται από αδιαλλαξία. Πηγές του Euro2day.gr, θέλουν κατόπιν και σχετικών πρωτοβουλιών του Μεγάρου Μαξίμου, να επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία με το ευρωπαϊκό κομμάτι των θεσμών, την οποία ανέλαβε να προωθήσει ο κ. Μοσκοβισί. Ενήμερος, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ήταν και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την απόπειρα πολιτικού συμβιβασμού, με το αποτέλεσμά της να αποτυπώνεται στις τωρινές διαπραγματεύσεις.

Δεσμευτικό πλάνο

Έτσι, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, πριν από μέρες πήρε τα πρώτα σινιάλα της αλλαγής της στάσης των θεσμών, οι οποίοι, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, χαλάρωσαν τις πιέσεις και συμφώνησαν με την ελληνική πλευρά ένα κείμενο ευέλικτο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο SLA, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δεσμεύεται με την υποβολή πλάνου συμμόρφωσης ως προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πρόσβαση Τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔEΗ. Η πρόταση, λένε πληροφορίες του Euro2day.gr, θα υποβληθεί τον Ιούλιο και η τελική πρόταση συμφωνίας με την Ευρ. Επιτροπή, τον Νοέμβριο.Έτσι στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρχει σχετική διαβούλευση ανάμεσα στην Ευρ. Επιτροπή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔEΗ.
Παράλληλα, στο SLA δεν θα γίνεται καμία αναφορά για την υποχρέωση πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών στην περίπτωση που δεν τρέξει... η πώληση του «περίπου 40%» των λιγνιτικών μονάδων, όπως θα επισημαίνεται στο κείμενο. Έτσι, παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση μία ευελιξία ως προς στο χρόνο και τις κινήσεις της για το επίμαχο θέμα της επιλογής και διάθεσης μονάδων παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη.
Σχετικά με τις νέες ποσότητες δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αυτές θα προβλέπεται να μειώνονται ανάλογα με την πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔEΗ και της σχετικής επίτευξης των στόχων αλλά και της έκβασης των διαγωνιστικών διαδικασιών για την πώληση των μονάδων.

Αγορά φυσικού αερίου

Με οδικό χάρτη επίσης θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και τη δέσμευση για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές της ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης προκειμένου να ανοίξει ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου