Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Το κουβάρι των ΥΚΩ πασχίζουν να ξεμπλέξουν ΡΑΕ, ΔΕΗ, κυβέρνηση και θεσμοί

Γιώργος Φιντικάκης
Ενα αστρονομικό ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ πληρώσαμε σε τέσσερα χρόνια (2012-2015) ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, προκειμένου να απολαμβάνουν οι νησιώτες τις ίδιες τιμές ρεύματος με τους υπόλοιπους καταναλωτές, σύμφωνα τουλάχιστον με τα χθεσινά στοιχεία της ΔΕΗ. 
Τώρα οι καταναλωτές διατρέχουν τον κίνδυνο ο λογαριασμός να αυξηθεί με επιπλέον 735 εκατ. ευρώ, τα οποία και διεκδικεί να εισπράξει σταδιακά η ΔΕΗ μέσα από αυξήσεις των χρεώσεων των ΥΚΩ. Επειδή όμως σε αυτή την ευαίσθητη πολιτικά συγκυρία η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούει για αύξησεις στους λογαριασμούς, δεν θα της ικανοποιήσει το αίτημα. Και θα περιμένει πρώτα απ’ όλα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ξεμπλέξει ως τα τέλη Ιουνίου το κουβάρι με την
επίμαχη χρέωση, προσδιορίζοντας χρονιά-χρονιά τα ποσά για την περίοδο από το 2012 και μετά.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του "Energypress", η μέχρι τώρα έρευνα της ΡΑΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα της ΔΕΗ από μη ανάκτηση χρεώσεων ΥΚΩ αφορούν στις χρονιές 2012 και 2013. Ναι μεν παλαιότερη απόφαση της Αρχής είχε προσδιορίσει τα σχετικά έξοδα ΥΚΩ σε 810,5 και 848,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δεν υπάρχει ωστόσο ακριβής υπολογισμός για τα ποσά που εισέπραξε η ΔΕΗ στη συγκεκριμένη διετία.
Τα μόνα προς το παρόν διαθέσιμα στοιχεία είναι της ίδιας της επιχείρησης, τα οποία όμως η Αρχή αμφισβητεί, οπότε και περιμένει να παραλάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα νούμερα από τους δύο διαχειριστές, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, που υποτίθεται ότι παρακολουθούσαν τον λογαριασμό.
Μικρότερα τα ελλείμματα για την διετία 2014-2015
Για τα έτη 2014 και 2015, πηγές της ΡΑΕ, υπολογίζουν ότι τα ελλείμματα της ΔΕΗ είναι αρκετά μικρότερα απ’ όσο η ίδια ισχυρίζεται. Οσο για το 2016, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν περίσσευμα, δηλαδή ότι η ΔΕΗ εισέπραξε περισσότερα χρήματα απ’ όσα τελικά δαπάνησε για υπηρεσίες ΥΚΩ. Τόσο για το 2015, όσο και για το 2016, ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται, έστω με καθυστέρηση, να παράσχει τα στοιχεία στην ΡΑΕ εντός των ημερών.
Καλώς εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, η ΡΑΕ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει εντός του Μαίου τον προσδιορισμό των προς ανάκτηση ΥΚΩ, και μέσα στον Ιούνιο να έχει υποβάλει στον Γιώργο Σταθάκη την σχετική γνωμοδότηση. Δεδομένου ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή, κάποιες πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ανακτήσιμα από την ΔΕΗ ποσά την περίοδο 2012-2016, ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, (όταν η επιχείρηση μιλά για 735 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015), προφανώς και θα αναθεωρηθούν.
Στην φάση αυτή πάντως, οι υπηρεσίες της Αρχής "ξεσκονίζουν" το Μητρώο Παγίων που τους παρέδωσε πρόσφατα η ΔΕΗ, μαζί με τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων της στα νησιά, τα καύσιμα που αυτές καίνε, καθώς και όλα τα συνοδευτικά κόστη. 
Σαφή χρονοδιαγράμματα ζητούν οι δανειστές
Στην εξίσωση εμπλέκονται και οι θεσμοί, που φαίρονται να έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ανάκτησης από την ΔΕΗ των όποιων ποσών τελικά προκύψουν από τις διασταυρώσεις των στοιχείων.
Στο υπουργείο πάντως κάνουν και άλλες σκέψεις για πιθανό συμψηφισμό των όποιων αυξήσεων υπάρξουν στις ΥΚΩ με αντίστοιχου ύψους μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό.
Και αυτό καθώς μετά και την επιβολή της χρέωσης προμηθευτή, θεωρείται βέβαιο ότι το περίφημο έλλειμμα των ΑΠΕ (μνημονιακή υποχρέωση) θα έχει μηδενιστεί στα τέλη του 2017, ίσως και ακόμη νωρίτερα.
Στον αντίποδα βέβαια το κόστος της ενέργειας στην αγορά χονδρικής πρόκειται φέτος να κινηθεί ανοδικά. Η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) ανεβαίνει σταθερά, και συνεπικουρούμενη από το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού κινείται φέτος σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα, οι πάντες έχουν προεξοφλήσει αύξηση του κόστους ενέργειας στην χονδρεμπορική. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα αντικατοπτρισθεί και στα τιμολόγια.
Αυτήν επομένως την εξίσωση καλείται να επιλύσει ο Γ.Σταθάκης με στόχο- τι άλλο- τις μηδενικές αυξήσεις. Τουλάχιστον αυτή είναι η επιδίωξή του, και σε περίπτωση που τα καταφέρει, η κυβέρνηση θα "διαφημίσει" το γεγονός προβάλλοντας ότι πέτυχε να διατηρήσει τα τιμολόγια σταθερά. Αν μάλιστα καταφέρει και να τα μειώσει, τότε οι πολιτικοί πόντοι θα είναι ακόμη περισσότεροι, το σενάριο ωστόσο δεν μοιάζει υπό τις παρούσες συνθήκες και πολύ εφικτό. 

 http://energypress.gr/news/koyvari-ton-yko-pashizoyn-na-xemplexoyn-rae-dei-kyvernisi-kai-thesmoi

Αρχειοθήκη ιστολογίου