Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Μποναμάς ύψους 295,6 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ

Δημήτρης Κοιλάκος
Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ έδωσε σήμερα το ΔΣ της ΔΕΗ, ανοίγοντας το δρόμο για μια σημαντική ένεση ρευστότητας στα ταμεία της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στα μέλη του ΔΣ, η αποτίμηση του 25% του ΑΔΜΗΕ που κατέχει η ΔΕΗ, ποσοστό το οποίο θα εισφερθεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, φτάνει στα 295,608 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, το οποίο θα καταβληθεί από το δημόσιο στη ΔΕΗ, έρχεται να δώσει σημαντική οικονομική ανάσα στην επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει τροπολογίας του ΥΠΕΝ που υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, η
διαδικασία προβλέπεται ως εξής: η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό της αποτίμησης του 25%, η οποία θα καλυφθεί είτε με καταβολή μετρητών είτε με εισφορά σε είδος, είτε και με συνδυασμό των δύο.
Σε ό,τι αφορά την εισφορά σε είδος, αυτή μπορεί να γίνει με την εκχώρηση απαιτήσεων του δημοσίου (π.χ. υπάρχουσες ή μελλοντικές φορολογικές απαιτήσεις).
Η σημερινή απόφαση του ΔΣ θα τεθεί προς έγκριση στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία, όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου.
Με την απόφαση της ΓΣ, θα λήξει και οριστικά η εκκρεμότητα σε σχέση με την τρίτη πτυχή της περίπλοκης διαδικασίας που έχει αποφασιστεί για την απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ, μετά την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid και την εισφορά του 51% στην εταιρεία συμμετοχών που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Ένταση για την κατάργηση της εκπροσώπησης της ΟΚΕ στο ΔΣ της ΔΕΗ
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταψήφισαν την πρόταση της διοίκησης για κατάργηση της εκπροσώπησης της ΟΚΕ στο ΔΣ της επιχείρησης, για την οποία διαβάσατε στο πρωινό ρεπορτάζ του energypress.
Μάλιστα, ο Γ. Μπίζας, που διατηρεί σήμερα τη θέση, προκάλεσε τον Μ. Παναγιωτάκη να απαντήσει αν το πρόβλημα αφορά τον ίδιο ή γενικά την εκπροσώπηση της ΟΚΕ.
Από μεριάς του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αρνήθηκε ότι υπάρχει προσωπική χροιά στην υπόθεση και προέβαλε το σκεπτικό της πρότασης, σύμφωνα με το οποίο η κατάργηση της εκπροσώπησης της ΟΚΕ εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για αλλαγή του τρόπου διοίκησης της επιχείρησης.
Για το ζήτημα παρενέβη με επιστολή διαμαρτυρίας και ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γ. Βερνίκος.
Η οριστική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ληφθεί από τη ΓΣ των μετόχων.


 http://energypress.gr/news/mponamas-ypsoys-2956-ekat-eyro-sti-dei-gia-tin-oloklirosi-tis-aposhisis-toy-admie

Αρχειοθήκη ιστολογίου