Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Αναγνωρίζει η ΡΑΕ τις στρεβλώσεις στον υπολογισμό των ΥΚΩ και προχωρά σε αλλαγές

Την παραδοχή ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όσον αφορά τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επωμίζονται οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εξέφρασε σήμερα μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Παναγιώτης Μπουλαξής.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Αρχή έχει προχωρήσει σε έρευνα για το θέμα των ΥΚΩ και έχει εντοπίσει στρεβλώσεις. Εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων των ΥΚΩ καθώς και η μεταφορά της διαχείρισης του λογαριασμού τους από τον ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ.
Με βάση τα παραπάνω, η ΡΑΕ πρόκειται να εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ να διορθωθεί η
κατάσταση. Για παράδειγμα, σήμερα προβλέπεται πως αν κάποιος υπερβεί τις 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο στην κατανάλωσή του, τότε θα πληρώσει υψηλότερη χρέωση για το σύνολο της κατανάλωσης. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα προτείνει να αλλάξει η ΡΑΕ, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν.
Παράλληλα, ο κ. Μπουλαξής ανέφερε μιλώντας στην επιτροπή ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα ΥΚΩ, δηλαδή το 90% αφορά τα νησιά. Η ετήσια επιβάρυνσή τους για τους καταναλωτές ανέρχεται πλέον σε 600-800 εκατ ευρώ, ένα ποσό που θα ήταν πολύ χαμηλότερο αν είχαν προχωρήσει οι διασυνδέσεις των νησιών. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε ότι η Αρχή θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος ώστε να επιβάλει στον ΑΔΜΗΕ την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για τις διασυνδέσεις των νησιών.
Τέλος, ο κ. Μπουλαξής τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις αδύναμες κοινωνικές κατηγορίες καταναλωτών με επανεξέταση του σχετικού πλαισιού.

 http://energypress.gr/news/anagnorizei-i-rae-tis-strevloseis-ston-ypologismo-ton-yko-kai-prohora-se-allages

Αρχειοθήκη ιστολογίου