Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Υψηλό τίμημα «δείχνουν» οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

 


Τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς για την έκβαση του διαγωνισμού μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, επαλήθευσε ο αριθμός αλλά και το προφίλ των επενδυτικών fund που υπέβαλαν προσφορά την Παρασκευή για τη διεκδίκηση του 49% του Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Έτσι, τις προϋποθέσεις για το «κλείσιμο» του διαγωνισμού με υψηλό τίμημα ενισχύει βάσιμα κατ΄ αρχάς το γεγονός ότι με δεσμευτικές προσφορές «κατήλθαν» τέσσερις από τους εννιά «μνηστήρες» που συμμετείχαν στη διαδικασία. Μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και της διοίκησης της ΔΕΗ, ανώτερα στελέχη της οποίας ήδη από τον Ιούλιο επισήμαιναν πως θα υπάρξουν προσφερόμενα

τιμήματα από τουλάχιστον τέσσερα σχήματα, όπως έχει γράψει το Insider.gr

Ακόμη πιο θετικό στοιχείο είναι όμως το προφίλ αυτών των τεσσάρων «μνηστήρες», δηλαδή των KKR, CVC Capital, Macquarie και First Sentier. Τα εν λόγω επενδυτικά fund συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτικούς κολοσσούς που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, καθώς διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμύρια δολαρίων. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις στον κλάδο των ενεργειακών υποδομών, γεγονός που καταδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον τους για την προοπτική προσθήκης στο χαρτοφυλάκιό τους της συμμετοχής στο ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στα 1,2 δισ. ευρώ ο «πήχυς» 

Τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ των εκτιμήσεων για την «είσοδο» στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ με ένα ποσό το οποίο θα κινείται κατ΄ ελάχιστο στο 1,2 δισ. ευρώ. Ο «πήχυς» αυτός υπολογίζεται με βάση την αποτίμηση του 49% στη λογιστική αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ (δηλαδή το δίκτυο διανομής), απομειούμενη κατά τα δάνεια του Διαχειριστή. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, μετά την υποβολή των προσφορών, θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει πως τα προσφερόμενα τιμήματα θα ανοίξουν έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε με βάση την υψηλότερη προσφορά να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής. 

Μάλιστα, κυκλοφορούν σενάρια ότι τα αποκαλυπτήρια του πλειοδότη θα γίνουν από τον πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ο οποίος θα ανακοινώσει επίσης την επικράτηση της Italgas στον διαγωνισμό για το ΔΕΗ Υποδομών. Η ολοκλήρωση πάντως της συναλλαγής, μετά τις εγκρίσεις των αρμόδιων ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών, αναμένεται προς τα τέλη του έτους. 

Μείωση του δανεισμού  

Αντίθετα από τις φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα στην αγορά, περί ατόνησης του ενδιαφέροντος της KKR για τον ΔΕΔΔΗΕ, το πανίσχυρο αμερικανικό fund έδωσε το «παρών» στη διαδικασία, υποβάλλοντας προσφορά. Με ενεργητικό της τάξης των 206 δισ. δολ., ο αμερικανικός Όμιλος αποτελούσε ένα από τα πλέον «βαριά ονόματα» στη λίστα των προεπιλεγμένων επενδυτών, έχοντας ήδη παρουσία στη χώρα μας, μετά την εξαγορά του εργοστάσιου και της παραγωγής της «Ελαΐς» – Unilever. 

Παρουσία στη χώρα μας έχει και η CVC Capital Partners, καθώς το private equity fund με κεφάλαια 75 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, ενώ έχει εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική και τη Vivartia. Την ίδια στιγμή, η αυστραλιανή Macquarie (129 δισ. δολ.) είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών, ενώ η επενδυτική εταιρεία η First Sentier διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 176 δισ. δολ.  

Η «είσοδος» κάποιας από τις παραπάνω εταιρείες στον ΔΕΔΔΗΕ, αποφέροντας στα ταμεία της μητρικής του Διαχειριστή ένα ποσό άνω των 1,2 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο για τον στόχο της ΔΕΗ για σταδιακή μείωση του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA. Κι αυτό γιατί, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, το 50% περίπου του τιμήματος θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του δανεισμού. 

Το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του επόμενο αναπτυξιακού κύκλου της επιχείρησης, με βασικό «πυλώνα» την επιθετική ανάπτυξη του Ομίλου στις ΑΠΕ, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, μέρος του τιμήματος θα αξιοποιηθεί για την επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό, ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά της ευρύτερης περιοχής.  

(του Κώστα Δεληγιάννη, insider.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου