Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΕΛΠΕ - «Όχι» στις μονάδες τη ΔΕΗ και μήνυμα για ΔΕΣΦΑ

Κλείνουν τα σενάρια εξαγοράς λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τα «Ελληνικά Πετρέλαια», καθώς και η εταιρία με την οποία συμμετέχουν στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος, η Elpedison.
Στελέχη των δύο εταιριών στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχαν με τους δημοσιογράφους, εξέφρασαν σχεδόν με κατηγορηματικό τρόπο την απόρριψη του όποιου σεναρίου συμμετοχής στο διαγωνισμό πώλησης των τεσσάρων μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης αλλά και των δύο του Αμυνταίου. Για τους τελευταίους η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού φέρεται να προτείνει τη σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος με τη συμμετοχή με μικρό ποσοστό, το μεγαλύτερο σε ιδιώτη επενδυτή και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΕΛ.ΠΕ σχολίασε ότι «είναι οικονομικά ασύμφορη» η απόκτηση και λειτουργίας λιγνιτικής μονάδας ακόμη και με σενάριο της διαμόρφωσης της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στα 6 ευρώ ανά τόνο (γύρω στα 7 κυμαίνεται τώρα).
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στελέχη της Elpedison, τα οποία επικαλούνται και την τάση των ευρωπαϊκών εταιριών να αποεπενδύουν από το λιγνίτη. Πάντως πληροφορίες, θέλουν τη συγκεκριμένη εταιρία να έχει γίνει αποδέκτης της πρόσκλησης του market test της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής και να βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας των απαντήσεων που θα δώσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο.
Πάντως τόσο τα ΕΛ.ΠΕ όσο και η Elpedison, δεν κρύβουν επίσης τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους για τα κόστη που επωμίζονται οι εταιρίες παραγωγής και πώλησης ρεύματος, όπως η χρέωση προμηθευτή για τη μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, αλλά και η καθυστέρηση της εφαρμογής του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας.
Συνολικά για τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγούν στην απελευθέρωση και τη μείωση του μεριδίου της ΔEΗ, τα στελέχη των δύο επιχειρήσεων θεωρούν ότι καθυστερούν καθώς και ό,τι παρουσιάζονται προσκόμματα και εμπόδια με αποτέλεσμα τη μη ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Ανησυχία για ΔΕΣΦΑ

Στα ΕΛ.ΠΕ κυριαρχεί και ο προβληματισμός αναφορικά με το τίμημα που θα προσφέρουν για το 66% του ΔΕΣΦΑ, οι δύο διεκδικητές. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία φάση του διαγωνισμού αναμένεται να παραταθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου - από 22 Δεκεμβρίου. Στελέχη του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου που κατέχουν το 35% του Διαχειριστή (ποσοστό το οποίο μαζί με το 31% του ΤΑΙΠΕΔ πωλείται) δεν κρύβουν από τις συζητήσεις τους την ανησυχία τους για προσφορά τιμήματος χαμηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρόταση της αζέρικης Socar στο προηγούμενο άγονο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ.
Πηγές των ΕΛ.ΠΕ διαμηνύουν ότι είναι δύσκολο να αποδεχτούν τίμημα κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ καθώς αφενός ο ΔΕΣΦΑ έχει ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, είναι σε εξέλιξη η μεγάλη επένδυση της κατασκευής της τρίτης δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα, αναλαμβάνει τη διαχείριση του αγωγού μεταφοράς TAP και φυσικά δεν υφίσταται το country risk, που επισκίαζε τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος αν και εκτιμά πως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του, εντούτοις έχει κάθε δικαίωμα σε ένα ενδεχόμενο χαμηλής προσφοράς να αρνηθεί την πώληση του μεριδίου του. Αφού βέβαια προηγηθεί γενική συνέλευση των μετόχων του.
Επίσης στελέχη του πετρελαϊκού ομίλου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση στην προώθηση της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων προς κύρωση στη Βουλή που υπέγραψε με το δημόσιο η κοινοπραξία τους με την Total και την Edison και αφορά στο «οικόπεδο 2» του Ιονίου, δυτικά της Κέρκυρας.

(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου