Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

8 στους 10 δεν πλήρωναν το ρεύμα, ενώ... μπορούσαν

Άκρως ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά στοιχεία για τις αποκοπές μετρητών που διενεργούνται λόγω χρεών ή ασυνέπειας στους διακανονισμούς, περιλαμβάνονται στην απάντηση που έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της  ΛΑΕ Ν. Χουντή.
Συγκεκριμένα ενώ πράγματι υπάρχει μεγάλος αριθμός αποκοπών μετρητών τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των επανασυνδέσεων. Τι συνέβη; Η κινητοποίηση της ΔΕΗ, η οποία ξεκίνησε να κόβει το ρεύμα σε όσους της χρωστούν, οδήγησε μεγάλο αριθμό πελατών με χρέη, να πάνε στο ταμείο και να πληρώσουν για να επανασυνδεθούν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα νούμερα των αποκοπών και των επανασυνδέσεων, που δημοσιοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον κ. Χουντή, μετά από ερώτησή του προς το ΔΕΔΔΗΕ, τους πρώτους 10 μήνες του 2017 εκτελέστηκαν λόγω χρεών 204.000 αποκοπές μετρητών.
Πόσες επανασυνδέσεις έγιναν στο επίμαχο διάστημα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο κ. Χουντής 159.000. μετρητές επανασυνδέθηκαν. Δηλαδή οι επανασυνδέσεις αντιστοιχούν στο 77,9%, των αποκοπών. Σημειώνεται ότι για να επανασυνδεθεί ένας μετρητής θα πρέπει ο πελάτης να ενταχθεί εκ νέου σε διακανονισμό καταβάλλοντας έναντι της οφειλής του. Προκύπτει δηλαδή ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πελατών της ΔΕΗ, μόλις κόπηκε το ρεύμα, προσήλθε και τακτοποίησε ή ρύθμισε την οφειλή του προκειμένου να επανασυνδεθεί.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν και το πραγματικό μέγεθος της ενεργειακής φτώχειας αλλά και τι πραγματικά ισχύει με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά της αβελτηρίας αλλά και της αδράνειας των μηχανισμών της ΔΕΗ να κινηθούν για να εισπράξουν τις οφειλές πελατών που κυμαίνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των 2,5 και 3 δις ευρώ. Οι ανεξόφλητες αυτές οφειλές έχουν επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και απειλούν με κατάρρευση ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και φυσικά την ηλεκτροδότηση των συνεπών καταναλωτών που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ευρύτατο πλέγμα προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που μέσω της χρέωσης ΥΚΩ που πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές, απολαμβάνουν ειδικά χαμηλά τιμολόγια ρεύματος ενώ υπάρχουν διαδικασίες προστασίας (πχ όταν έχει δηλωθεί ότι διαμένει άτομο που χρήζει ιατρικής μηχανικής υποστήριξης υπάρχει προστασία από την αποκοπή).
Για την ιστορία η ΛΑΕ και ο κ. Χουντής με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες διαμαρτύρονται γιατί η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην εκτέλεση 204 χιλιάδων αποκοπών ενώ επικαλούνται την απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ, ότι θα εκτελεστούν ακόμη 35 χιλιάδες αποκοπές ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους, ήτοι θα γίνουν 2000 αποκοπές την ημέρα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Βεβαίως είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν όλες αυτές οι αποκοπές, με δεδομένο ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν επαρκούν και κατά μέσο όρο εκτελούνται περί τις 20 χιλιάδες αποκοπές το μήνα.
Να σημειωθεί τέλος ότι με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή, δίνεται δεύτερη ευκαιρία για άμεση επανασύνδεση παροχής ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα. Για το σκοπό αυτό σύμφωνα με την τροπολογία θα διατεθούν 10 εκ. ευρώ προκειμένου να συσταθεί ειδικός λογαριασμός επανασύνδεσης παροχών ρεύματος με το ΔΕΔΔΗΕ. Οι δικαιούχοι του βοηθήματος θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση του υπουργού ενέργειας. 
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου