Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στην Κατταβιά. Αυτή την περίοδο γίνεται ο έλεγχος των βοηθητικών συστημάτων και στη συνέχεια θα τεθούν σε λειτουργία και οι μηχανές ώστε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 να ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του νέου εργοστασίου.
Το νέο εργοστάσιο θα χαρίσει στη Ρόδο ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία. Με παροχή 115MW αναμένεται όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες του νησιού (σε συνδυασμό με τον ΑΗΣ Σορωνής, αφού οι ανάγκες σε ηλεκτρική ισχύ φθάνουν σε περιόδους αιχμής τα 225 MW), αλλά να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον
τόπο με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, με 90 άτομα να προβλέπονται στον οργανισμό λειτουργίας του εργοστασίου, έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, αλλά το σημαντικότερο, με προοπτική ενεργειακής επάρκειας, που μπορεί να στηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού.
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και η εξάπλωση των νέων τουριστικών μονάδων είχαν σαν αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι δυνατότητες του δικτύου. Με την ολοκλήρωση του έργου του εργοστασίου υλοποιείται ένας σχεδιασμός δεκαετιών. Πλέον η ΔΕΗ θα παρέχει σταθερή, ποιοτική, και επαρκή ηλεκτρική ενέργεια.
«Έχει ήδη ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστασίου και μέχρι το Φεβρουάριο θα τεθούν σε ισχύ και οι μηχανές. Στόχος μας είναι να τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλα τα συστήματα του νέου εργοστασίου μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ στη Ρόδο κ. Σπύρος Πλατής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Επιπλέον με τη σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτει, το νέο εργοστάσιο είναι το μόνο στην Ελλάδα με τη χαμηλότερη εκπομπή ρύπων. Το καύσιμο που χρησιμοποιεί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο. Συνεπώς, η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος είναι φιλικότερη απέναντι στο περιβάλλον.
Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψη ότι πέρα από την νέα μονάδα και τον ΑΗΣ, το 30% της ηλεκτρικής ισχύος που χρειάζεται το νησί παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που σέβονται κατ’ εξοχήν το περιβάλλον. Στη Ρόδο έχει καλυφθεί το 100% των δυνατοτήτων που προβλέπονται από το νόμο για την εγκατάσταση ΑΠΕ (το νησί διαθέτει τρία αιολικά πάρκα και άπειρα φωτοβολταϊκά συστήματα).
«Όσο λιγότερο δουλεύουν οι συμβατικές μονάδες, τόσο το καλύτερο. Δεν γνωρίζουν πολλοί καταναλωτές ότι η ΔΕΗ ακολουθεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε όλη την Ελλάδα παρόλο που το κόστος της μεγαβατόρας στα νησιά είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι ΑΠΕ συμφέρουν συνεπώς από πολλές απόψεις», σημείωσε ο κ. Πλατής.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο Δήμος Ρόδου έχει έτοιμες τις μελέτες και δημοπρατεί έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας με τη ΔΕΗ ύψους 4,2εκατ. ευρώ.
 

(Δ. Γκαρτζώνης, Δημοκρατική)

Αρχειοθήκη ιστολογίου