Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Έρχονται ριζικές αλλαγές στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας

Αλλαγές έρχονται από το νέο έτος στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων προμηθευτών.
Πρόκειται για το σκέλος των λογαριασμών που περιλαμβάνουν τα ποσά που δίνουν οι καταναλωτές για τα δίκτυα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το ΕΤΜΕΑΡ. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν στο ένα τρίτο του συνολικού ποσού που δίνουμε στην εταιρία προμήθειας ρεύματος.
Ειδικότερα, εντός των επόμενων ημερών, ίσως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροπολογία για τις νέες κλίμακες χρέωσης ΥΚΩ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί τρεις κατηγορίες, το υπουργείο έχει σβήσει
και ξαναγράψει την εισήγηση αυτή ουκ ολίγες φορές μέχρι να καταλήξει στην τελική απόφαση. Δεδομένο θεωρείται, είτε τελικά το υπουργείο κρατήσει τις παλιές κλίμακες είτε κάνει νέες, είτε εκείνες που του γνωμοδότησε η ΡΑΕ πως θα επιδιωχθεί η διόρθωση μιας μεγάλης αδικίας. Με το ισχύον σύστημα τιμολόγησης αν ένα νοικοκυριό υπερβεί έστω και κατά μία κιλοβατώρα την κλίμακα κατανάλωσης τότε τις πληρώνει όλες τις κιλοβατώρες με την υψηλότερη χρέωση της επόμενης κατηγορίας. Με το νέο σύστημα θα πληρώνει μόνο την υπερβάλλουσα κιλοβατώρα με την επόμενη τιμή.
Σημειώνεται πως με τη στρέβλωση αυτή εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά πλήρωσαν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος τον περασμένο χειμώνα. Αξίζει να τονιστεί πως τεράστιος αριθμός οικογενειών δεν θερμαίνεται πια με πετρέλαιο, αλλά με κλιματιστικά και ηλεκτρικές σόμπες με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.
Όσο το υπουργείο ΠΕΝ αργεί να φέρει την τροπολογία στη Βουλή για το νέο σύστημα τόσο και φέτος χιλιάδες οικογένειες απειλούνται με υπέρογκες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς τους.
Οι τρέχουσες κλίμακες κατανάλωσης ΥΚΩ είναι:
* από 0 έως 1600 kwh με τιμή 0,00699 ευρώ ανά kwh,
* από 1601 έως 2.000 kwh με τιμή τα 0,01570 ευρώ,
* από 2001 έως 3.000 kwh με χρέωση 0,03987 ευρώ ανά kwh και
* η κλίμακα πάνω από 3.001 kwh με τιμή τα 0,04488 ευρώ.
Η ΡΑΕ είχε προτείνει στις αρχές του καλοκαιριού τις κλίμακες:
* Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες με χρέωση 0,008 ευρώ ανά κιλοβατώρα
* Από 1.601 έως 2.400 κιλοβατώρες με χρέωση τα 0,045 ευρώ
* από 2.401 και άνω κιλοβατώρες με χρέωση τα 0,03987 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι χρεώσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Όπως προαναφέρθηκε στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται κι εκείνες για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Για αυτές αποφασίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειαςσυνυπολογίζοντας τα κόστη που έκαναν οι εταιρίες για έργα στις γραμμές ρεύματος της υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης αλλά και την πορεία της κατανάλωσης ρεύματος.
Η ΡΑΕ, αναμένεται να εκδώσει τις ετήσιες χρεώσεις γύρω στον Φεβρουάριο, οι εκτιμήσεις θέλουν να μην μεταβάλλονται να παραμένουν σταθερές. Σημειώνεται ότι φέτος είχαν μειωθεί έως και 7% σε σχέση με το 2016.

Το ΕΤΜΕΑΡ

Γρίφος παραμένει το τι θα γίνει με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ. Πρόκειται για το ποσό που δίνουμε όλοι οι καταναλωτές προκειμένου να ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες όσο διεισδύουν περισσότερο τόσο μεγαλύτερο όφελος θα υπάρχει στους λογαριασμούς. Για την ακρίβεια στη συγκράτηση της καθαρής αξίας που πληρώνουμε για το ρεύμα.
Τα τελευταία χρόνια το ΕΤΜΕΑΡ είχε αυξηθεί υπέρμετρα λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων που υπήρχαν στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Η τρύπα αυτή ισοσκελίζεται πια και συνεπώς δεν απαιτείται νέα ανατίμηση.
Η ΡΑΕ μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να αποφασίσει και οι πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο να βγουν μικρές μειώσεις. Ωστόσο, η τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς προβλέπει πως τα πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ θα κατανέμονται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της Χρέωσης Προμηθευτών - την επωμίζονται οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος για να μην αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ όσο υπάρχουν τα ελλείμματα.
Η Αρχή αναμένει από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση αυτού του όρου της συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει στους αναγκαίους υπολογισμούς ως προς το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ για το νέο έτος.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου