Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Αποκαλυπτήρια για τους μετόχους από την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Μερισματική πολιτική, επενδυτικό πρόγραμμα, οικονομικοί στόχοι αλλά και θέματα που αφορούν στη μετοχική διάρθρωση της εταιρείας, παρουσιάστηκαν χθες κατά την πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Στην ατζέντα της συνέλευσης ήταν η αλλαγή του ΔΣ καθώς ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ιάσων Ρουσσόπουλος και άλλα δύο μέλη παραιτούνται και τη θέση του αναλαμβάνει ο νυν υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων Νεκτάριος Παπαγιαννακόπουλος.
Εντούτοις, οι μέτοχοι είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν από τη διοίκηση πληροφορίες για την εταιρεία, η οποία θυμίζουμε προέκυψε στο πλαίσιο των
αλλαγών και της πώλησης της εταιρείας από τη ΔΕΗ. Έτσι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι η εισηγμένη στην οποία εισφέρθηκε το 51% των μετοχών της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και της οποίας η μετοχική σύνθεση ήταν η ίδια με τη ΔΕΗ.
Και μπορεί η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών να περιορίζεται μόνο στην κατοχή των μετοχών της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και να έχει ως μοναδικό έσοδο το μέρισμα που εισπράττει από αυτήν, εντούτοις χθες οι μέτοχοι πήραν μια γεύση για τα σχέδια και της συγγενούς εταιρείας.
Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, ο ΑΔΜΗΕ έχει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που αφορά στις διασυνδέσεις του ηπειρωτικού συστήματος με τα νησιά (β φάση Κυκλάδων, Κρήτη), τις διεθνείς διασυνδέσεις αλλά και τη συντήρηση του συστήματος στην ηπειρωτική χώρα.
Η εταιρεία παραμένει σημαντικά υπομοχλευμένη, με καθαρό δανεισμό 250 εκ. ευρώ και ρευστότητα επίσης 250 εκ. ευρώ. Αυτή η ρευστότητα αλλά και η αύξηση του δανεισμού προβλέπεται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος. Παράλληλα όπως προβλέπεται στο σύμφωνο μετόχων η εταιρεία θα αποδίδει το 50% των καθαρών κερδών ως μέρισμα, στόχος απόλυτα συμβατός, όπως ειπώθηκε, με το επενδυτικό πρόγραμμα. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών από την πλευρά της θα αποδίδει το 95% των εσόδων της (δηλαδή το μέρισμα που θα εισπράττει από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ) στους μετόχους. Φέτος ωστόσο το ποσό θα είναι λίγο μειωμένο καθώς η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα εισαγωγής στο ΧΑ. 
Μετοχική σύνθεση
Όπως αναφέρθηκε η μετοχική σύνθεση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών παραμένει εν πολλοίς η ίδια με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει μικρές αλλαγές κυρίως από κάποιους ξένους παθητικούς θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι αποχώρησαν από τη μετοχή,  όπως το Global X MSCI ETF, που κατείχε λόγω ΔΕΗ περί τα 3 εκ. μετοχές. 
Από την πλευρά της State Grid η οποία θυμίζουμε κατέχει το 24% της ΑΔΜΗΕ ΑΕ ως στρατηγικός επενδυτής, δεν έχουν καταγραφεί αγορές μετοχών. Σημειώνεται ότι όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΜΗΕ Συμμετοχών,  το σύμφωνο μετόχων δεν προβλέπει κάποια αύξηση κεφαλαίου. Η μοναδική option που έχουν οι Κινέζοι αφορά στη δυνατότητα να επιλέξουν να εισφερθούν οι μετοχές που κατέχουν στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Έσοδα
Τέλος να αναφερθεί ότι τα ρυθμιζόμενα έσοδα της  ΑΔΜΗΕ ΑΕ (και συνακόλουθα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) καθορίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Παλαιότερα η απόφαση για το ποσοστό απόδοσης αλλά και τη ρυθμιζόμενη περιουσία επί της οποίας υπολογίζεται η απόδοση λαμβανόταν κάθε χρόνο ενώ στη συνέχεια ανά 3 χρόνια. Από φέτος τον Ιανουάριο η απόφαση που θα λάβει η ΡΑΕ θα αφορά σε 4 έτη, κατά το πρότυπο που ισχύει στους περισσότερους διαχειριστές στην Ευρώπη, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ορατότητα για τα έσοδα της εταιρείας αλλά και για τους δυνητικούς μετόχους - επενδυτές. Αυτή τη στιγμή η απόδοση των κεφαλαίων που έχει εγκριθεί για τον ΑΔΜΗΕ κυμαίνεται στο 7%, ποσοστό που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά τον Ιανουάριο. 
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου