Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Μεγαλόπολη και Μελίτη “στέλνουν” μηνύματα προς τους αγοραστές

Χρήστος Στεφάνου



Ο Νοέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για το ηλεκτρικό σύστημα και για τις μονάδες της ΔΕΗ, που σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ εμφάνισαν υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης. Συγκεκριμένα οι μονάδες της ΔΕΗ κάλυψαν το 75,4% της συνολικής παραγωγής στο σύστημα, όταν η Μυτιληναίος, που είναι ο δεύτερος παραγωγός είχε μερίδιο 14,9% (μαζί με την Κόρινθος Power), η Elpedison 7,5%, η o Ήρωνας 2,1%.
Τον Οκτώβριο το μερίδιο της ΔΕΗ ήταν 70,7% ενώ το Σεπτέμβριο 73,6%. 
Και δεν είναι μόνο το μερίδιο. Οι μονάδες της ΔΕΗ εμφανίζουν το μεγαλύτερο συντελεστή χρησιμοποίησης: με εξαίρεση το Λαύριο 4, την Κομοτηνή και τη Μεγαλόπολη 5, όλες οι συμβατικές μονάδες της ΔΕΗ εμφανίζουν συντελεστή
χρησιμοποίησης από 60% και άνω. 
Συγκεκριμένα, ο Άγιος Δημήτριος 69 - 75%, το Αμύνταιο 59-60%, η Καρδιά 64-70%, το Λαύριο 5 64%.
Ο μεγαλύτερος συντελεστής χρησιμοποίησης σε μονάδα φυσικού αερίου εμφανίζεται στο Αλιβέρι (83%).
Ως προς τους λιγνίτες εδώ οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, δηλαδή το συγκρότημα της Μεγαλόπολης και η Μελίτη στέλνουν το δικό τους μήνυμα ελκυστικότητας προς τους πιθανούς αγοραστές:
Η Μεγαλόπολη 4 είναι η μονάδα λιγνίτη με το μεγαλύτερο συντελεστή χρησιμοποίησης, φτάνοντας το 78%, ενώ ακολουθεί η Μελίτη με 77% και η Μεγαλόπολη 3 βρίσκεται στα επίπεδα της καλύτερης μονάδας του Αγίου Δημητρίου με συντελεστή χρησιμοποίησης 75%.
Από τους ιδιώτες η μονάδα με το μεγαλύτερο συντελεστή χρησιμοποίησης είναι η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης με συντελεστή χρησιμοποίησης 69%, ακολουθεί η Protergia  με 64%, η Κόρινθος Power  με 62% και το Αλουμίνιο με 42%. Θίσβη και οι μονάδες του Ήρωνα πρακτικά ήταν εκτός συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα (για συντηρήσεις και επισκευές).
Σημειώνεται τέλος ότι ως προς τα καύσιμα, ο λιγνίτης με συντελεστή χρησιμοποίησης 54% ξεπέρασε τα αέρια (με συντελεστή 41%): 1.529.204 MWh παράχθηκαν τον περασμένο μήνα από λιγνιτικά έναντι 1.519.427 MWh από μονάδες αέριου.


 https://energypress.gr/news/megalopoli-kai-meliti-stelnoyn-minymata-pros-toys-agorastes-protathlitries-oi-monades-sto

Αρχειοθήκη ιστολογίου