Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές διευθυντικών στελεχών στη ΔΕΗ

Το τέλος του 2017 φέρνει σημαντικές αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης της ΔΕΗ και ειδικότερα σε δύο από τις πιο κομβικές γενικές διευθύνσεις: των οικονομικών και της εμπορίας. 
Έτσι στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, που θα κληθεί να διαχειριστεί την οικονομική προσαρμογή της εταιρείας στα νέα δεδομένα του μικρότερου τζίρου και μεριδίου αγοράς, με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας αλλά και πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αναλαμβάνει νέα γενική διευθύντρια η Αλεξάνδρα Κονίδα.
Η κ. Κονίδα, παίρνει τη θέση του επί χρόνια ΓΔ Οικονομικών της εταιρείας Γ. Αγγελόπουλου, ο οποίος παραμένει σύμβουλος στον πρόεδρο. Πρόκειται για μια επιλογή ασφαλή, υπό την έννοια ότι η κ. Κονίδα είναι ήδη συνεργάτης του κ. Αγγελόπουλου, γνωρίζει καλά τη ΔΕΗ αφού βρίσκεται στην
εταιρεία από το 2008 και μέχρι πρότινος ήταν διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων και χρηματοδότησης.
Η ίδια μάλιστα έχοντας την άμεση επαφή και επικοινωνία με τους επενδυτές και την εκπροσώπηση της ΔΕΗ στα roadshows του εξωτερικού, ήταν εκ των βασικών συντελεστών για τις εκδόσεις των δύο εταιρικών ομολόγων της ΔΕΗ το 2014, τα οποία εν πολλοίς "κράτησαν” την εταιρεία στο διάστημα που οι κρουνοί του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ήταν περιορισμένοι και… ακριβοί. Στο παρελθόν, πριν τη ΔΕΗ η κ. Κονίδα έχει περάσει από την Bank of America (Global Corporate & Investment Banking)  τη Μαΐλλης (CFO) και τη Citi.

Υψηλές προσδοκίες γεννά η επιλογή του νέου Γενικού Διευθυντή Εμπορίας, που αποτελεί ίσως την πλέον κομβική διεύθυνση της ΔΕΗ:  καθώς απελευθερώνεται στην πράξη η αγορά η εταιρεία καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη πιο έντονο ανταγωνισμό από ιδιώτες παρόχους, έχοντας παράλληλα ως υποχρέωση να μειώσει τα μερίδιά της στην ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα η εμπορία καλείται να συνεισφέρει καθοριστικά στη βελτίωση της εισπραξιμότητας, να βελτιώσει το προφίλ των πελατών της εταιρείας και να σχεδιάσει νέα προϊόντα και προγράμματα. Εδώ να θυμίσουμε ότι στις τηλεπικοινωνίες αντίστοιχα ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει τον στενό έλεγχο και επιτήρηση της ΕΕΕΤ, στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς. Αντίστοιχη ρύθμιση και λειτουργία ακόμη δεν υφίσταται στην αγορά του ηλεκτρισμού λόγω της υπολειτουργίας της ΡΑΕ, στο μέλλον ωστόσο αυτό σίγουρα θα αλλάξει.

Στη ΓΔ Εμπορίας της ΔΕΗ λοιπόν επελέγη ως επικεφαλής ο Γ. Κατάκης, επί χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος της Intralot (1998 - 2015) που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων ΓΔ στρατηγικής και εμπορίας  του ομίλου Intralot καθώς και επικεφαλής των θυγατρικών της σε Μαρόκο, Ρουμανία, Ταιβάν, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Αυστραλία,. Μέχρι την άνοιξη του 2017 ο κ. Κατάκης εργαζόταν στη Μάλτα ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ παλαιότερα ο κ. Κατάκης είχε εργαστεί στον όμιλο Ιντρακομ (1989 - 1994) και στην εταιρεία τεχνολογίας Eurocom Expertise.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου