Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Μεγαλόπολη: Το ενδιαφέρον asset της αποεπένδυσης των λιγνιτών


Χρήστος Στεφάνου
Προ ημερών στο περιθώριο του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου o πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μεταξύ σοβαρού και αστείου ανέφερε ότι ενόψει market test για τη Μεγαλόπολη θα προτιμούσε … Κινέζο επενδυτή. 
Εκείνο που ήθελε να τονίσει με την αναφορά του ο επικεφαλής της ΔΕΗ, είναι ότι οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης αποτελούν ένα πολύ καλό asset από το οποίο η εταιρεία προσβλέπει να έχει καλά έσοδα και για αυτό το λόγο επιδιώκει οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν μεγάλο… πορτοφόλι.
Για τη Μεγαλόπολη ωστόσο, οι ενδιαφέρουσες πτυχές δε σταματούν μόνο στην προφανή
πληροφορία ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να ιντριγκάρει επενδυτές και να πετύχει καλύτερο τίμημα.
Προχθές τονίστηκαν μια σειρά από ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι από τις δύο μονάδες, (3 και 4) η πρώτη και πιο παλιά έχει άδεια λειτουργίας μέχρι το 2025. Γιατί αυτό είναι σημαντικό;
Διότι υπάρχει πάντα γύρω από το θέμα της Μεγαλόπολης το ερωτηματικό των αποθεμάτων του λιγνίτη, που ούτως ή άλλως έχει σχετικά χαμηλή θερμιδικό περιεχόμενο και απόδοση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress από τις αρχές του έτους, τα βεβαιωμένα ανακτήσιμα αποθέματα λιγνίτη στη Μεγαλόπολη ξεπερνούν τα 100 εκ. τόνους. Αυτά τα αποθέματα λοιπόν επαρκούν για την ανταγωνιστική λειτουργία της Μεγαλόπολης για διάστημα 15 ετών, εφόσον στο ενδιάμεσο διάστημα αποσυρθεί η μονάδα Μεγαλόπολη 3 το 2025.
Έχουμε δηλαδή έναν χρονικό ορίζοντα ανταγωνιστικής λειτουργίας της Μεγαλόπολης - και με την προϋπόθεση ότι δε θα ανοίξουν νέα πεδία στη λεκάνη της Μεγαλόπολης σε περιοχές που εικάζεται ότι υπάρχουν και νέα αποθέματα - μέχρι το 2032 - 2033. 
Βεβαίως εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες επαφές και συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές, τα αποθέματα λιγνίτη είναι ένα από τα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος. Εδώ υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες γύρω από τη λειτουργία της αγοράς, τους όρους συμμετοχής, τη διαφάνεια και τον ισότιμο ανταγωνισμό, αλλά και τα επιπλέον κόστη ,που θα πρέπει να διευκρινιστούν, προκειμένου να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποτιμήσουν σωστά το ρίσκο της συμμετοχής στους διαγωνισμούς.
Οι πρώτες ενδείξεις πάντως φαίνεται να είναι θετικές…

 https://energypress.gr/news/megalopoli-endiaferon-asset-tis-apoependysis-ton-ligniton

Αρχειοθήκη ιστολογίου