Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Ζήτημα ημερών οι νέες κλίμακες ΥΚΩ και η νέα μεθοδολογία υπολογισμού τους

Γιώργος Φιντικάκης
Χωρίς τις δυσάρεστες εκπλήξεις των φουσκωμένων λογαριασμών του περασμένου χειμώνα θα ανάβουν πλέον τις ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως τουλάχιστον υπόσχεται το υπουργείο Ενέργειας.
Η νέα μεθοδολογία που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών, αφενός διορθώνει τη στρέβλωση στις χρεώσεις των περίφημων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), αφετέρου συρρικνώνει τις τέσσερις σημερινές κλίμακες χρεώσεων σε τρεις.
Η απόφαση θα οριοθετεί αυστηρά ότι η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο τις κιλοβατώρες πάνω από το όριο της προηγούμενης, και όχι το σύνολο της κατανάλωσης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, το όφελος μεταφράζεται σε περίπου 50 ευρώ για τους καταναλωτές κατά τη χειμερινή
περίοδο. 
Το πρόβλημα αφορά όσους βρίσκονται στην κλίμακα 0-1600 κιλοβατώρες, δηλαδή την κατηγορία που περιλαμβάνει το 95% σχεδόν των καταναλωτών. Σαν αποτέλεσμα της στρέβλωσης νοικοκυριά με μεσαίες καταναλώσεις, που τον περασμένο χειμώνα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, έβαλαν να δουλέψουν στο φουλ οι ηλεκτρικές τους συσκευές, επειδή ξεπέρασαν έστω και για μια κιλοβατώρα την κλίμακα κατανάλωσης, επιβαρύνθηκαν για το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωσαν με την υψηλότερη τιμή της επόμενης κλίμακας, και όχι μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα. Οσοι "έκαψαν" για παράδειγμα 1.700 κιλοβατώρες, δεν επιβαρύνθηκαν με την υψηλότερη χρέωση μόνο για τις 100 επιπλέον κιλοβατώρες, αλλά για το σύνολο των 1.700 kWh, κ.ο.κ..
Η πρώτη κλίμακα ΥΚΩ θα αφορά σε καταναλώσεις 0-1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η δεύτερη μεταξύ 1.600 έως 2.400 κιλοβατώρες, και η τρίτη όσους "καίνε" από 2.400 kWh και πάνω. Σε επίπεδο χρεώσεων, η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί η πρώτη κατηγορία να παραμείνει στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 8 ευρώ η μεγαβατώρα, η δεύτερη κλίμακα να διαμορφωθεί στα 45 ευρώ, και η τρίτη στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα. Οπως λένε πηγές του υπ. Ενέργειας, οι τελικές χρεώσεις θα είναι διαφορετικές, φέρνοντας μειώσεις για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, και ενδεχομένως επιβαρύνσεις για τις μεγαλύτερες. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου