Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κατολίσθηση λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου: τοπικές κοινωνίες και μέτοχοι της ΔΕΗ περιμένουν απαντήσεις.


Έξι μήνες συμπληρώθηκαν χθες από την κατολίσθηση της 10/6/2017 που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, ευτυχώς χωρίς θύματα. Πρόκειται για μια απ' τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις που έχουν συμβεί παγκοσμίως, κι όπως από τα τέλη Αυγούστου φαίνεται στο Google Earth πρέπει να μετατοπίστηκαν βίαια περίπου 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μαζών (κι όχι 80 που είχε ανακοινωθεί αρχικά).


Σ' αυτούς τους έξι μήνες μέχρι στιγμής ΔΕΝ μάθαμε ΓΙΑΤΙ έπεσε το λιγνιτωρυχείο. Την 1η Σεπτέμβρη η ΔΕΗ με δελτίο τύπου ανακοίνωσε το ό,τι είχε παραδοθεί το πόρισμα της δικής της Επιτροπής, έδωσε κάποια τεχνικά στοιχεία για το πώς έγινε η κατολίσθηση και κατέληγε πως "Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα." Τρεισήμισι μήνες δεν ήταν αρκετοί για να δοθεί η παραμικρή κι όχι η "η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις" και είναι άγνωστο αν θα δοθεί ποτέ. 
Φαίνεται πως κάποιοι εκεί στη ΔΕΗ θεωρούν πως αν δεν μιλούν για την κατολίσθηση θα πείσουν την κοινωνία πως το κακό δεν συνέβη ποτέ, όλα ήταν ένα κακό όνειρο και η ζωή συνεχίζεται ανέμελα. Ασφαλώς κάποιοι βολεύονται από τη "μούγκα στη στρούγκα", αλλά είναι περισσότερο από βέβαιο πως ... τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι μέτοχοι της ΔΕΗ δεν ξεχνούν και περιμένουν τις απαντήσεις της διοίκησης.


Το πρόβλημα εδώ βέβαια είναι πως ούτε και το δημόσιο, που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμο να ρίξει φως στην υπόθεση. Στις 8/11, εντελώς παρόμοια με τη ΔΕΗ, το ΥΠΕΝ με δελτίο τύπου ανακοίνωσε το ό,τι είχε παραδοθεί το πόρισμα των δικών του εμπειρογνωμόνων, έδωσε κι αυτό κάποια τεχνικά στοιχεία για το πώς έγινε η κατολίσθηση και κατέληγε πως "Το πολυσέλιδο πόρισμα διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στις δικαστικές αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση του συμβάντος." 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Φυσικά δεν περιμένουμε ο,τιδήποτε απ' τις δικαστικές αρχές, αυτές έχουν αποδείξει πως δεν μπορούν να ολοκληρώσουν σε πραγματικό χρόνο τη δίκη για το Koriopolis, τη δίκη για το Noor 1, τη δίκη για την Proton Bank, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τις λίστες της φοροδιαφυγής και το αν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θ' ασχοληθούν με μια κατολίσθηση σε λιγνιτωρυχείο, όταν μάλιστα δεν υπήρχαν νεκροί και οι ζημιές ήταν μόνο υλικές; Περιμένουμε ωστόσο απ' τον Πρόεδρο της ΔΕΗ να μας κάνει κάποια στιγμή σύντομα πιο σοφούς και ν' απαντήσει, έστω στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, στο ένα και μοναδικό ερώτημα: ΓΙΑΤΙ έγινε η κατολίσθηση; ΓΙΑΤΙ έγινε, όχι το πώς έγινε ...

Πέρα απ' το σαφές δυσμενές αποτέλεσμα που είχε η κατολίσθηση στα οικονομικά της ΔΕΗ, επιπλέον επηρέασε και τη διαδικασία της "αποεπένδυσης": αντί να μπουν στο πακέτο ξεπουλήματος οι δυο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, που χρειάζονται περιβαλλοντική αναβάθμιση, μπήκαν οι δυο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, στις οποίες η επένδυση περιβαλλοντικής αναβάθμισης έχει ήδη γίνει. Και δεν πρέπει να ξεχνά φυσικά η διοίκηση πως οι μέτοχοι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι όταν χάνουν μονάδες-φιλέτα προς όφελος των ανταγωνιστών. Οι μέτοχοι της μειοψηφίας φυσικά, όχι ο Σταθάκης κι ο Τσακαλώτος, που δεν ιδρώνει τ' αυτί τους για τα λεφτά των άλλων. Πολύ δε περισσότερο όταν η ΔΕΗ έχει λεφτά για επενδύσεις κι αντί να επενδύει στον ΑΗΣ Αμυνταίου τρέχει να επενδύσει στην Τουρκία.
 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου