Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Δυναμική κίνηση από τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ανακοίνωσε νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου 650 MW – Πάνω από 300 εκατ. η επένδυση

Θοδωρής Παναγούλης
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέθεσε χθες αίτηση στη ΡΑΕ για τη λήψη άδειας παραγωγής ενός σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, πολύ υψηλής απόδοσης, ισχύος 650MW, και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας  στον Αγ. Νικόλαο.
Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα του Delphi Economic Forum ο Γενικός Διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή, εντάσσοντας την κίνηση αυτή στη συνολική στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή αγορά και ειδικότερα στη δέσμη τριών κινήσεων με τις οποίες ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης και ένας εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών, παρεμβαίνει στην αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, η πρώτη κίνηση ήταν η πρόταση για την αναβάθμιση του ΑΗΣ
Αμυνταίου, (η μόνη βιώσιμη πρόταση που στηρίζει την ενεργοβόρο βιομηχανία, τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία, όπως είπε), η δεύτερη κίνηση είναι η μονάδα που ανακοινώθηκε σήμερα, ενώ το τρίτο βήμα του ενεργειακού σχεδιασμού της εταιρείας θα ανακοινωθεί πριν το καλοκαίρι.
Το συνολικό ποσό των επενδύσεων που θα δαπανήσει για αυτές τις 3 κινήσεις η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι 1 δις ευρώ. Ας σημειωθεί ότι συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έχει ήδη επενδύσει 1 δις ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, τα 2 δις ευρώ.
Η μονάδα 
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Μπενρουμπή, το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης για τη νέα μονάδα του Αγίου Νικολάου θα είναι άνω των 300 εκ. ευρώ.  Ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου  στην Ευρώπη.
Ο σταθμός αυτός λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου λόγω υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.
Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στην σειρά ένταξης.
Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC - METKA, που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής.
Ο σταθμός θα μπορεί να είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε περίπου τρία χρόνια, δεδομένου ότι δεν θα επηρεαστεί από την γραφειοκρατία
Το περιβάλλον
Αναφερόμενος στο ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι κινήσεις της εταιρείας, ο Διευθύνων της Protergia σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
Πάγια θέση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, είναι ότι για να σταθεί η ενεργειακή αγορά, πρέπει να σταθεί και η ΔΕΗ και αυτό είναι ευθύνη όλων.  
Στην Ευρώπη σχεδιάζονται 50GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου. Το μέλλον από την δεκαετία του 2030 και μετά θα είναι ο συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης σε μπαταρίες υψηλού capacity. Μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη γέφυρα.
Η ασφάλεια εφοδιασμού για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα στηριχθεί σε σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και θεωρούμε βέβαιο ότι και η ελληνική πολιτεία θα σχεδιάσει το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης σύγχρονων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χωράς σε ηλεκτρισμό.

 https://energypress.gr/news/dynamiki-kinisi-apo-ti-mytilinaios-anakoinose-nea-monada-syndyasmenoy-kykloy-650-mw-pano-apo

Αρχειοθήκη ιστολογίου