Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Σάκης Μάστορας: «Δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ να μιλάει για ξαφνικό θάνατο του λιγνίτη»

«Δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ να μιλάει για ξαφνικό θάνατο του λιγνίτη»
Σάκης Μάστορας , Γ.Γ. «Σπάρτακου:
 ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ -Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ – ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ
Ανοιχτό μέτωπο κατά του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη για τις δηλώσεις του ότι πλέον ο λιγνίτης είναι δυσβάσταχτος για τη ΔΕΗ και ότι πρέπει να στραφεί η ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, άνοιξε ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου».
Σχολιάζοντας, αρχικά, τα χημικά και την ένταση που προκλήθηκε στην Τρίπολη την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, κατά τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, συνδικάτων και φορέων ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ,  με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από τον «Σπάρτακο», ο κ. Μάστορας είπε δεικτικά πως: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερα φρουρούμενος πρωθυπουργός που έχει περάσει ποτέ από αστυνομικές δυνάμεις .
Δεν ξέρω τι φοβάται και δεν αφήνει τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί. Εμείς ήμασταν  στην Τρίπολη, όπου η ΓΕΝΟΠ διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, κατά το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων, τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ. Δεν υπήρξε ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων. Εμείς δεν είχαμε καμία όρεξη να συγκρουστούμε με κανέναν , αλλά με δύο μεγάλα λεωφορεία των ΜΑΤ έκλεισαν τους δρόμους και από την πλευρά της αστυνομίας υπήρξε σχεδιασμός μάχης. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «εθνικό έγκλημα» την πώληση μονάδων, πριν δύο χρόνια, από το Αμύνταιο και παραμένει εθνικό έγκλημα και σήμερα».
Ο ίδιος, όμως, έβαλλε κατά των δηλώσεων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, πως ο λιγνίτης είναι «βάρος» για την επιχείρηση και στόχος είναι η στροφή στις ΑΠΕ, λέγοντας πως ο λιγνίτης πρέπει να παραμείνει το στρατηγικό καύσιμο της χώρας: «Το συνδικάτο δεν είναι εναντίον καμίας μορφής ενέργειας, πόσο μάλλον των ΑΠΕ. Δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεπουλήσουμε τους λιγνίτες, που πρέπει να είναι το στρατηγικό καύσιμο της Ελλάδας . Θα το έχουμε στα έγκατα της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ώστε όταν χρειαστεί να μπει μπροστά. Ο κ. Παναγιωτάκης ανέλαβε το έργο της απολιγνιτοποίησης και θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά ότι οι ΑΠΕ δεν είναι πάντα διαθέσιμες όταν τις επιθυμεί ο καταναλωτής», σημείωσε.
«Η Δυτική Μακεδονία έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα «
Αναφέρθηκε στον περίφημο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που πρέπει να γίνει, κάτι που η ΔΕΗ δεν κάνει, καλώντας τον κ. Παναγιωτάκη να πείσει την πολιτεία να γίνει αυτό το βήμα και εκεί να συζητηθεί πως πρέπει να γίνει το μείγμα του λιγνίτη, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, σημείωσε με νόημα. Επίσης, αναρωτήθηκε αν ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα, γιατί παρατηρείται μια μεταστροφή στις δηλώσεις του. Η Δυτική Μακεδονία έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα  μιας και κινδυνεύει από το σύνολο των μονάδων να λειτουργεί μόνο η μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και εφόσον μπει στο σύστημα η μονάδα 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας . Ο ΑΗΣ καρδιάς και Αμυνταίου δεν πήραν παράταση και πρέπει να κλείσουν, ενώ για τις υπόλοιπες μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν θα δώσει κανείς τα χρήματα που απαιτούνται για την αποθείωση, όπως εκτιμά ο κ. Μάστορας. Μάλιστα τη στιγμή που πρέπει να γίνει «απολιγνιτοποίηση» ποιος θα βάλει χρήματα για επενδύσεις, αναρωτάτε.
Ο γραμματέας του Σπάρτακου, κάλεσε, δεικτικά, τον κ. Παναγιωτάκη να συλλέξει τις ανείσπρακτες οφειλές χρόνων που έχουν φέρει τη ΔΕΗ σε δυσμενή θέση, λέγοντας πως το «παιχνίδι» της ενέργειας πρέπει να οδηγήσει τον καθέναν να αναλάβει τις ευθύνες τους. «Δεν μπορεί ο πρόεδρος της επιχείρησης να μιλάει για ξαφνικό θάνατο του λιγνίτη», λέει με νόημα, καλώντας τους ενεργειακούς δημάρχους και τον περιφερειάρχη να ακούσουν πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις Παναγιωτάκη. «Ο κ. Καρυπίδης ήταν στην αίθουσα όταν τα είπε αυτά ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Δεν έχει ανησυχία; Είναι πολύ μεγάλo το ζήτημα και οφείλει ως εκπρόσωπος των πολιτών να κάνει παρέμβαση», είπε ο κ. Μάστορας, πετώντας το μπαλάκι στον περιφερειάρχη.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που θα έρθει τον Μάρτιο στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σταθάκης, τα συνδικάτα έχουν «έτοιμη» την απάντηση: θα αντιδράσουν δυναμικά, ξεκαθαρίζει ο γραμματέας του «Σπάρτακου», θα υπάρξει αντίδραση και θα είναι μεγάλη και αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη, ξεκαθαρίζει.
Το πρόβλημα την τηλεθερμάνσεων
Το πρόβλημα για τη Δυτική Μακεδονία είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί μπορεί να προκύψει ζήτημα με τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, αφού δεν δόθηκε παράταση στις ώρες λειτουργίας των μονάδων,. «Αν είχαμε έστω και λίγο τη συμπαράσταση της ΔΕΗ και της κυβέρνησης , θα δινόταν η παράταση, αλλά τον αγώνα τον έκανε μόνο το συνδικάτο», λέει σχετικά ο κ. Μάστορας. «Η Δυτική Μακεδονία θα θρέψει τους καρπούς της κακής πολιτικής εφαρμογής όσων πέρασαν από την ευθύνη της διακυβέρνησης των δήμων, της περιφέρειας και της νομαρχίας παλιά», είπε σχετικά. ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν θα γίνει η επιχείρηση από τη μια μέρα στην άλλη «εχθρός» του λιγνίτη. «θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά να ενημερώσουμε τι σημαίνει λιγνίτης, τι σημαίνει στρατηγικό καύσιμο «, κατέληξε, καλώντας τους εργαζόμενους στις εκλογές του συνδικάτου στις 6-7-8 Μαρτίου..


 http://www.prlogos.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου