Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Από τον ΑΔΜΗΕ η λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης από 1η Αυγούστου

Κώστας Δεληγιάννης

Τον δρόμο για τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος από τον ΑΔΜΗΕ άνοιξε η διευθέτηση της εκκρεμότητας αναφορικά με την κυριότητα των παγίων στην Κρήτη. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ήδη από την 1η Αυγούστου τη διαχείριση του καλωδίου έχει αναλάβει ο Διαχειριστής. 

Παράλληλα, από τις 26 Αυγούστου η ισχύς του καλωδίου έχει ανέλθει στο μέγιστο προβλεπόμενο επίπεδο, δηλαδή στα 150 Μεγαβάτ, σηματοδοτώντας έτσι την κανονική πλέον λειτουργία του καλωδίου, από τεχνικής πλευράς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες Δευτέρα ο ΑΔΜΗΕ αύξησε δοκιμαστικά την ισχύ ακόμη περισσότερο, στα 180 Μεγαβάτ που είναι το ανώτερο όριο ασφαλείας, χωρίς να ανακύψει οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Όπως είναι γνωστό, η διασύνδεση Κρήτη - Πελοπόννησος έχει υλοποιηθεί με 2 κυκλώματα ΕΡ 150 kV, ονομαστικής μεταφορικής ικανότητας 200  MVA έκαστο. Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, από την επισταμένη διερεύνηση την οποία πραγματοποίησε η κοινή Ομάδα Εργασίας ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για θέματα λειτουργίας και επάρκειας ισχύος του  ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, προέκυψε ότι η ισχύς η οποία είναι δυνατό να διακινείται με ασφάλεια μέσω της διασύνδεσης κυμαίνεται από 150 έως και 180 Μεγαβάτ, ανάλογα με τις συνθήκες της λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι η «πρεμιέρα» ηλεκτροδότησης της Κρήτης μέσω του καλωδίου έγινε επειγόντως στις 3 Ιουλίου, ώστε με τη μεταφορά φορτίων από το ηπειρωτικό δίκτυο να επιλυθούν τα προβλήματα επάρκειας τροφοδοσίας που είχαν ανακύψει στο νησί, λόγω μείωσης του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού. Από τότε, και έως περίπου τις 20 Αυγούστου, το καλώδιο διοχέτευε σταθερά στην Κρήτη ισχύ 70-80 Μεγαβάτ. 

Στη συνέχεια, και έως τις 25 Αυγούστου, η ισχύς της διασύνδεσης αυξήθηκε στα 100 Μεγαβάτ. Έτσι, με την προοδευτική ενίσχυση της μεταφοράς φορτίων, από την προηγούμενη εβδομάδα το καλώδιο λειτουργεί πλέον στο μέγιστο όριο ασφαλείας διακίνησης φορτίων. 

Στην ίδια τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία στα τέλη Ιουλίου αναγνωρίζεται η κυριότητα του δικτύου υψηλής τάσης στην Κρήτη από τον ΑΔΜΗΕ από την 1η Αυγούστου, με άλλο άρθρο ορίζεται η 1η Οκτωβρίου ως ημερομηνία ένταξης του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος στο ηπειρωτικό δίκτυο. 

Όπως έχει γράψει το energypress, από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τη λειτουργία του καλωδίου Κρήτη-Αττική, η συμμετοχή του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού στις αγορές του Target Model θα γίνει στη βάση του υβριδικού μοντέλου που πρότεινε η ΕΧΕ. Το μοντέλο αυτό, το οποίο προέκρινε η ΡΑΕ, προβλέπει τη συναλλαγή μέσω του Target Model της συνολικής τοπικής ηλεκτροπαραγωγής και του συνολικού τοπικού φορτίου, σε ημερήσια βάση. Με την τροπολογία, ορίζεται επίσης ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς της Κρήτης, έως την 1η Οκτωβρίου. 

 

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου