Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Θαυμαστής.. της Πολωνίας ο Γ. Αδαμίδης (πρ. ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) για την καθυστέρηση στην απολιγνιτοποίηση


 από το energymag.gr

Με απαντησή του στον Δ. Οικονόμου (σύμβουλος του πρωθυπουργού) σε άρθρο του στο liberal (“Η κωμικοτραγική νοσταλγία του λιγνίτη”) ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης, υπερασπίστηκε της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον περιορισμό του λιγνίτη, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν υποχρεώθηκε λόγω του λάθους της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου να λάβει δωρεάν δικαιώματα ρύπων λίγα χρόνια νωρίτερα.

Στην ίδια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε ανοιχτά τον ..θαυμασμό του για την επιτυχία της Πολωνίας, η οποία έχει ανακοινώσει μονομερώς και κόντρα σε κάθε ευρωπαική νομοθεσία, ότι θα χρησιμοποιεί τα λιγνιτικά της εργοστάσια έως το 2050.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο του ο κ. Οικονόμου, έγραφε, ότι “το αρχικό ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) που συντάχθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αναγνώριζε αυτήν την πραγματικότητα και προέβλεπε σταδιακό περιορισμό του λιγνίτη. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος. Από οικονομική άποψη, βασικός λόγος αυτής της επιλογής ήταν ότι κάθε καθυστέρηση διαιώνιζε το πρόβλημα της πληρωμής δικαιωμάτων ρύπων από τη χώρα και ανέβαλλε οριστική προσαρμογή του ενεργειακού συστήματος της χώρας στις νέες συνθήκες.”

Η ανάρτηση Αδαμίδη

Στην αναρτησή του ο κ. Αδαμίδης επισημαίνει, “Γράφει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ότι η απόφαση για τον “ξαφνικό θάνατο” της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας ήταν ότι ” Από οικονομική άποψη, βασικός λόγος αυτής της επιλογής ήταν ότι κάθε καθυστέρηση διαιώνιζε το πρόβλημα της πληρωμής δικαιωμάτων ρύπων από τη χώρα ” αλλά ξεχνάει ο κ.Δ.Οικονόμου να αναφέρει ότι η χώρα μας και η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου είναι εκείνη που αναιτιολόγητα δεν έλαβε δωρεάν δικαιώματα ρύπων, όπως έπραξαν άλλες χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία… Επίσης δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει ο πρώην υπουργός γιατί η Πολωνία θα χρησιμοποιεί τα λιγνιτικά της εργοστάσια μέχρι το 2050 !!!

Προφανώς επειδή ο κ.Οικονόμου πιστεύει ότι η Πολωνία είναι υποανάπτυκτη και δεν έχει τη δική μας προωθημένη οικολογική συνείδηση… Σε πείσμα του η Πολωνία χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί το λιγνίτη για να μπορεί να στηρίζει τη βιομηχανική της παραγωγή με το βρώμικο και ακριβό λιγνίτη: Από εργοστάσια αυτοκινήτων και μονάδες συναρμολόγησης ελικοπτέρων (Lockheed) έως τμήματα αεροσκαφών (Airbus)! Εντωμεταξύ το διευθυντήριο των Βρυξελλών σούζα μπροστά στους Πολωνούς.

Αρχειοθήκη ιστολογίου