Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΔΕΗ: Το πρώτο πράσινο ομολογιακό δάνειο και η ένεση ρευστότητας

Ένεση ρευστότητας σε μια δύσκολη εποχή για τον ενεργειακό κλάδο, εξασφάλισε η ΔΕΗ υπογράφοντας χθες τη σύμβαση για το πρώτο της πράσινο ομολογιακό δάνειο στην ελληνική αγορά. Με τη νέα ρευστότητα, η εταιρεία ενισχύει τις άμυνές της, στις προκλήσεις που φέρνει η επόμενη περίοδος, κατά την οποία το ενεργειακό κόστος στην χονδρεμπορική αγορά αναμένεται να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου, δίνουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο τα πράσινα δάνεια και πράσινα ομόλογα, μια κατηγορία χρηματοδοτικών προϊόντων που οι τράπεζες επιδιώκουν να αυξήσουν.

Τα πράσινα ομόλογα εισέρχονται δυναμικά στην ατζέντα των τραπεζών, καθώς αυτές θεωρούν πως οι συγκεκριμένες εκδόσεις αποτελούν πολυεργαλεία είναι εμπορεύσιμες και «υπόσχονται» ικανοποιητικές αποδόσεις. Οι ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις περισσότερες εξ αυτών αν όχι όλες να προχωρήσουν σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων.

Η Σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου για το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, έχει ρήτρα αειφορίας,  και όπως ανέφερε η Alpha Bank, έγινε στο πλαίσιο της χρηματοδότησης πρωτοβουλιών που έχουν στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δανειακή σύμβαση, διάρκειας 3 ετών, η οποία δύναται να παραταθεί κατά επιπλέον 2 έτη, έχει τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις.  έχει τον ρόλο του Αναδόχου, Αρχικού Διοργανωτή, Διαχειριστή Πληρωμών και Αρχικού Ομολογιούχου, ενώ στο Δάνειο συμμετέχει και η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. ως Διοργανωτής και Αρχικός Ομολογιούχος.

Ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2Το Ομολογιακό Δάνειο περιλαμβάνει ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της συναλλαγής με τις πρόσφατες εκδόσεις Ομολόγων της ΔΕΗ Α.Ε.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά: “Η Alpha Bank, με στόχο να πρωτοστατήσει στην πλήρη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη η σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ρήτρα αειφορίας με τη ΔΕΗ Α.Ε., καταδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευση της Alpha Bank να εδραιώσει μία εταιρική κουλτούρα βιωσιμότητας”.

(της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, mononews.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου