Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Ο βρώμικος λιγνίτης και οι καθαρές λύσεις στην ενέργεια

 


Τι μας δείχνουν για το ενεργειακό μας μείγμα τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα ; Σίγουρα ότι πρέπει να «σβήσουν» οι λιγνίτες. Συμβάλουν τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή. Μας δείχνουν όμως επίσης ότι τους χρειαζόμαστε ως στρατηγικές εφεδρείες, μέχρι να γίνει η «πράσινη» μετάβαση. Το φωνάζει από την αρχή ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι πανάκριβοι λιγνίτες μπαίνουν στην άκρη και θα «ανάβουν» μόνο όταν χρειασθούν οπωσδήποτε, όπως ακριβώς τις τελευταίες μέρες του καύσωνα και των πυρκαγιών. 

Και τι αναδεικνύει όλο αυτό ; Την ανάγκη να εγκρίνουν επιτέλους οι Βρυξέλλες το αίτημα της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για στρατηγική εφεδρεία. Δηλαδή κάθε φορά που λόγω καύσωνα ή χιονιά θα κρίνεται απαραίτητο να μπουν στη μάχη οι λιγνίτες, η ΔΕΗ θα αποζημιώνεται για αυτό. Και το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και τις πανάκριβες πετρελαϊκές μονάδες των νησιών. Είναι κλειστές εδώ και μήνες από τότε που οι Κυκλάδες διασυνδέθηκαν με το Λαύριο μέσω καλωδίου. Το βράδυ ωστόσο της Τρίτης, αν δεν άλλαζε η φορά του ανέμου και η πυρκαγιά άγγιζε τις μοναδικές «ζωντανές» γραμμές μεταφοράς που τροφοδοτούσαν το Λεκανοπέδιο, τότε αυτό μαθηματικά θα βυθιζόταν στο σκοτάδι. Εκατομμύρια θα έμεναν χωρίς ρεύμα.

 Μαζί τους και οι γεμάτες τουρίστες Κυκλάδες, που ρευματοδοτούνται μέσω Λαυρίου. Δεν είναι γνωστό, ωστόσο η ΔΕΗ έστειλε εσπευσμένα προσωπικό στα νησιά, ώστε να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί, να βάλουν μπροστά τις κλειστές πετρελαϊές μονάδες. Αυτά όλα έχουν κόστος σε καύσιμα, προσωπικό, σχεδιασμό, λειτουργία. Ποιος θα το πληρώσει ; Η απάντηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Τέλος του έτους έχουν δεσμευθεί να μας απαντήσουν ως προς το ελληνικό αίτημα για τη στρατηγική εφεδρεία.

από το www.liberal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου