Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Στους πρωταθλητές η Ελλάδα στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά

 energymag.gr

Η προμήθεια ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 10 % της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην περιοχή, ανέφερε την Τετάρτη έκθεση του ανεξάρτητου κλινικού οργανισμού έρευνας Ember.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι, η Ελλάδα κινήθηκε πάνω από τον ευρωπαικό μέσο όρο πετυχαίνοντας η ενέργεια που παράχθηκε από τα φωτοβολταικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να φτάσει το 13% στο ενεργειακό μίγμα, ανεβάζοντας την χώρα μας στην τέταρτη θέση στην ΕΕ.

Οι 27 χώρες του μπλοκ παρήγαγαν σχεδόν 39 terawatt ώρες ενέργειας (TWh) από ηλιακούς συλλέκτες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αυξημένες κατά 10,9 TWh από το 2018, έδειξαν τα στοιχεία από την Ember.

Νέα ρεκόρ σημειώθηκαν επίσης σε οκτώ χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γερμανίας, ανέφερε η έκθεση, καθώς η παραγωγή και η χρήση πάνελ αυξήθηκε.

Παρά το ρεκόρ, η ανάλυση δείχνει ότι η ετήσια αύξηση της ηλιακής παραγωγής πρέπει να διπλασιαστεί για να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων το 2030.

Η Ελλάδα μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων

Οκτώ χώρες της ΕΕ πέτυχαν νέο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά κατά τη διάρκεια της φετινής αιχμής του καλοκαιριού. Πρόκειται για τις: Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Επτά χώρες της ΕΕ παρήγαγαν πάνω από το ένα δέκατο της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες τον Ιούνιο-Ιούλιο 2021, με τις Κάτω Χώρες να προηγούνται (17%) και να ακολουθεί η Γερμανία (17%), η Ισπανία (16%), τέταρτη η Ελλάδα (13%) και πέμπτη η Ιταλία (13%) καθοδηγώντας.

Η Ουγγαρία έχει τετραπλασιάσει το ηλιακό της μερίδιο από τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2018, ενώ οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία το έχουν διπλασιάσει.

Η Εσθονία και η Πολωνία έχουν περάσει από σχεδόν μηδενική ηλιακή ενέργεια το 2018 σε 10% και 5% αντίστοιχα τον Ιούνιο-Ιούλιο 2021.

Η Ουγγαρία πέτυχε φέτος αυτό που η Ελλάδα πέτυχε πέρυσι

Για πρώτη φορά, η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε την ισχύ του άνθρακα στην Ουγγαρία το καλοκαίρι του 2021, ένα ορόσημο που είχε ήδη επιτευχθεί το προηγούμενο έτος στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, και πριν από αρκετά χρόνια στην Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Η Ουγγαρία σημείωσε αύξηση της ηλιακής ενέργειας από 3% της ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2018 σε 12% αυτό το καλοκαίρι. Σε σύγκριση, η ισχύς άνθρακα της Ουγγαρίας μειώθηκε από το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας της τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2018 σε μόλις 10% αυτό το καλοκαίρι.

Η ηλιακή επανάσταση ετοιμάζεται να απογειωθεί

Παρά τα πρόσφατα κέρδη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ από ηλιακούς συλλέκτες παραμένει μικρότερη από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, οι οποίοι παρήγαγαν το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ τον Ιούνιο-Ιούλιο 2021 (58 TWh).

Η ΕΕ-27 έχει προσθέσει 14 TWh ηλιακής παραγωγής κάθε χρόνο κατά μέσο όρο τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ετήσια ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία πρέπει να διπλασιαστεί σε 30 TWh για να επιτευχθούν οι νέοι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ για το 2030.

Αρχειοθήκη ιστολογίου