Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

ΚΙΝΑΛ: Είμαστε απροετοίμαστοι για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει


Τον προβληματισμό του για τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης εξέφρασε το ΚΙΝΑΛ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τον καύσωνα και την κορύφωση της ζήτησης.

Όπως τονίζει σχετικά:

"Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν φέτος με τελευταίο αυτό του ισχυρού καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιβεβαίωσαν αυτή τον προβληματισμό μας. Δηλαδή η μετάβαση πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο και επαρκή χρόνο για να έχει επιτυχία. Αν αυτού επιλεχθηκε απο την Κυβέρνηση

αδικαιολόγητη συντόμευση και πέραν των κοινοτικών υποχρεώσεων της χώρας αλλα κυρίως χωρίς εις βάθος προετοιμασία που απαιτείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εσφαλμένης προσέγγισης η ανακοίνωση της οριστικής διακοπής της λιγνιτικής μονάδα 3 της Μεγαλόπολης από τον Μάρτιο του 2021 που ήταν σε αδράνεια και αρκετό καιρό πριν. Αυτό έγινε παρά το ότι ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ είχε κάνει γνωστό στην ΔΕΗ ότι η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης δεν πρέπει να κλείσει πρόωρα για λόγους ευστάθειας. Η ΔΕΗ και η Κυβέρνηση την έκλεισαν και τώρα λόγο καύσωνα η ευστάθεια του συστήματος είναι σε κίνδυνο και ένα black out πιθανό.

Για να αντιμετωπίσουν όμως την έλλειψη ρεύματος για την ισορροπία του συστήματος η ΔΕΗ και το υπουργείο προέβησαν σε τρεις σοβαρές ενέργειες εις βάρος των καταναλωτών, των αγροτών και του περιβάλλοντος. Εξάντλησαν πρόωρα τα αποθέματα νερού των υδροηλεκτρικών σε μια χρονιά ξηρασίας όπου οι αγρότες το έχουν ανάγκη για την άρδευση των καλλιεργειών, εισαγάγουν ρεύμα ή παράγουν ακριβότερο ρεύμα από μονάδες αερίου που λόγω της παρατεταμένης ζήτησης του πωλούν ακριβότερα και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν σε λίγο οι καταναλωτές. Δεν προκύπτει επίσης κανένα σημαντικό όφελος για το περιβάλλον αφού πάλι με ορυκτά καύσιμα καλύπτεται το κενό. Οι ανεμογεννήτριες δεν μπορουν να στηρίξουν την ισορροπία γιατί δεν φυσάει και τα Φ/Τ δεν λειτουργούν την νύχτα".

Καταλήγοντας, το ΚΙΝΑΛ εκφράζει το ερώτημα:

"Με δεδομένο ότι έκτακτες συνθήκες εξ ατίας της κλιματικής αλλαγές είναι βέβαιες πλέον θα αλλάξει ο σχεδιασμός για να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική περιοχές στις ενεργειακές περιοχές της χώρας και ειδικά στη Μεγαλόπολη;"

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου