Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, εκτόξευσαν τον πληθωρισμό τον Ιούλιο


Στο ιστορικό υψηλό 33 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2018) ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,4%, εδραιώνοντας μια ανοδική τάση η οποία μάλλον θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Πρωταθλητές των αυξήσεων ο ενεργειακός τομέας και συγκεκριμένα, οι τιμές του ρεύματος και αυτές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η μεγαλύτερη αύξηση κατά 5,8% καταγράφτηκε στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Ακολούθησε με 4,2% η ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

Η εξέλιξη αποδίδεται στην “σταθερότητα” των διεθνών τιμών πετρελαίου πάνω από 70 δολάρια για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η οποία μεταφέρεται ήδη και στις τιμές των τελικών προϊόντων πετρελαίου και κατ’ επέκταση και των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία παράγονται και διατίθενται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στις αυξήσεις των τελικών προϊόντων πετρελαίου, προστέθηκαν από τις αρχές του Ιουλίου και οι αυξήσεις από 5,25% έως και 15% που ενέκρινε η ΡΑΕ από τον Ιούλιο στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αρχειοθήκη ιστολογίου