Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

«Βόμβα» Λιανού στην λιανική του ρεύματος – Πόσο σημαντική είναι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού από κοινού με τη ΡΑΕ

 


Του Νίκου Φιλιππίδη

Αθόρυβα η δραστήρια υπό τον  καθηγητή Ιωάννη Λιανό Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε άμεση συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ξεκίνησε το σκανάρισμα της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Επιτροπής με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερευνώνται ενδεχόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην λιανική προμήθεια ρεύματος.

Σε αντίθεση με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών που οι προσπαθειές του να ασκήσει τον ρόλο του, προσκρούουν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεοπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην ενέργεια οι αγαστή συνεργασία με την ΡΑΕ, του επίσης καθηγητή Αθ. Δαγούμα, δείχνει να αποδίδει. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας πριν από περίπου έναν χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου.

Εκ τότε η ΡΑΕ ερευνά πιθανούς καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαια προμήθειας και είναι έτοιμη να επιβάλει και τα πρώτα πρόστιμα για παραπλανητικούς όρους κατά των καταναλωτών, που επικεντρώνονται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή.

Με την ενεργοποίηση πλέον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι πιέσεις προς τους παρόχους αναμένεται να γίνουν έντονες.

Στο επίκεντρο των ελέγχων, εκτός των απροειδοποίητων αλλαγών στην τιμολόγηση, αναμένεται να μπει συνολικά ο λογαριασμός του ρεύματος, προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητός και διάφανος στους πολίτες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ρήτρες πρόωρης αποχώρησης από τον έναν πάροχο στον άλλο, που η πλευράς της ΡΑΕ τις θεωρεί παρωχημένες και ως εκ τούτου ζητάει την καταργησή τους.

Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει την σημασία της καθώς στις τηλεπικοινωνίες μπορεί να είμαστε από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη, στην αγορά του ρεύματος ωστόσο είμαστε με διαφορά οι ακριβότεροι, επιβαρύνοντας μέσω της χονδρικής τις βιομηχανίες και τις τελικές τιμές των προιόντων, αλλά και απευθείας μέσω των προμηθευτών ρεύματος το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η παρούσα συγκυρία της εκτόξευσης των τιμών του ρεύματος λόγω της αύξηση του κόστους των ρύπων, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την παρέμβαση των δύο αρχών προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από καταχρηστικές και κερδοσκοπικές συμπεριφορές των εταιρειών προμήθειας.

Το θέμα έχει οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις των προμηθευτών ρεύματος και της ΡΑΕ, η οποία επιχειρεί να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες τάσεις που εμφανίζουν οι εταιρείες του κλάδου, στα πρώτα βήματα μετά την απελευθέρωση της αγοράς.

Στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον στρεβλό τρόπο με τον οποία τείνει να αναπτυχθεί η αγορά, αφήνοντας υπονοούμενα για πρακτικές παραπληροφόρησης, ψευδείς διαφημιστικούς ισχυρισμούς και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Ως εκ τούτου προκύπτει πεδίον δόξης λαμπρό για την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον του ανταγωνισμού.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους αντιτείνουν, ότι οι υπερβολικές παρεμβάσεις της ΡΑΕ οδηγούν σε ενιαίες τιμολογήσεις και παρόμοια εμπορικά προιόντα, περιορίζοντας τις δυνατότητες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου