Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Το κρίσιμο 10ήμερο για τον ΔΕΔΔΗΕ – Η μάχη για το τίμημα και οι φήμες για τις αποχωρήσεις

από το energymag.gr

Σε ρυθμούς ΔΕΔΔΗΕ και της πώλησης από την ΔΕΗ του 49% των μετοχών κινείται η ενεργειακή αγορά. Καθώς απομένουν ακριβώς 10 μέρες (4 Σεπτεμβρίου) για την υποβολή των προσφορών, οι πληροφορίες και οι φήμες δίνουν και παίρνουν.

Σε ότι αφορά το τίμημα, με την αποτίμηση στα 3 δισ. ευρώ, πλέον το 1 δισ. θεωρείται το κατώφλι για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Πριν από μερικούς μήνες η αγορά, αλλά ακόμα και η ίδια η Goldman Sachs προέβλεπε τίμημα κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ. Τώρα ο πήχης έχει ανέβει υψηλότερα και η συζήτηση ξεκινά από το 1,5 δις. ευρώ.

Σημαντικό δέλεαρ για το τίμημα αποτελεί το νέο business plan της εταιρείας, συνολικού ύψους 3,5 δισ ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει από την υπογειοποίηση γραμμών και ένταξη οπτικών ινών τηλεπικοινωνιών, μέχρι την τοποθέτηση των 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών, ενός διαγωνισμού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή φαίνεται ότι έχει κλειδώσει πως η μη παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ, οδηγεί την διαδικασία αποκρατικοποίησης του 49% των μετοχών του, σε μάχη μεταξύ funds.

Επιπλέον διαφοροποίηση ότι από τα τέσσερα επενδυτικά funds, που φαίνονταν πρόθυμα να υποβάλουν προσφορά, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχουμε μια ακόμα αποχώρηση, με πιθανότερη αυτή του αμερικανικού κολοσσού KKR. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποχώρηση σχετίζεται με την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με εγχώριο ενεργειακό συνεργάτη.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία στον διαγωνισμό μένουν τρεις υποψήφιοι, ένα αμερικανικό και δύο αυστραλιανά επενδυτικά κεφάλαια από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και με τεράστια ρευστότητα. Συγκεκριμένα είναι η CVC Capital Partners, η First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. και η MACQUARIE Group Limited.

CVC: Σαρώνει τα πάντα στην Ελλάδα

Είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, Βρίσκεται πίσω από τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, τη Ηellenic Healthcare, που εξυπηρετεί κάθε χρόνο την περίθαλψη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ασθενών, με έξι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (μεταξύ άλλων τα «Υγεία», «Μετροπόλιταν», «Λητώ» και «Μητέρα»), διαγνωστικά κέντρα, εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων, κέντρο γενετικής και υπηρεσίες ασφάλισης και υγείας στην εργασία. Βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στις μαρίνες του Φλοίσβου και της Ζέας, των Γουβιών της Κέρκυρας και της Λευκάδας, αποκτώντας πλέον και τις 14 μαρίνες του τουρκικού ομίλου Doğuş σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολούθησε τον Μάρτιο η απόκτηση της Vivartia και τρεις εβδομάδες μετά a, η CVC Capital, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τους μετόχους της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Τον Φεβρουάριο οι φήμες εμφάνιζαν το CVC να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας σουπερμάρκετ, του «Σκλαβενίτη», σε μια συμφωνία εκατομμυρίων που ναυάγησε. Στο παρελθόν έχει ακουστεί έντονα το ενδιαφέρον του CVC για το θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», φήμη που αναθερμάνθηκε πρόσφατα.

Τον Απρίλιο απέκτησε το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία ελέγχει σχεδόν το 20% της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους, πάνω από 2.000 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1.400 συνεργαζόμενους πράκτορες και μεσίτες και έχει χαρτοφυλάκιο με πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες, με καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία έτη.

First Sentier: Εξαγοράστηκε από την Mitsubishi Bank

Η First Sentier Investors, παλαιότερα γνωστή ως Colonial First State Global Asset Management στην Αυστραλία και First State Investments στις υπόλοιπες χώρες, είναι μια παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Διαθέτει 176 δισεκατομμύριά δολάριά ΗΠΑ (στις 31 Δεκεμβρίου 2020) σε περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συνταξιοδοτικών ταμείων, διανομέων χονδρικής, και πελάτες σε όλο τον κόσμο. Το First Sentier Investors παρέχει ενεργές, εξειδικευμένες επενδυτικές δυνατότητες που διαχειρίζεται μια ομάδα ανεξάρτητων επενδυτικών ομάδων. Ακολουθούν μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση των επενδύσεων με έμφαση στη διατήρηση του κεφαλαίου και των επιδόσεων μέσω των κύκλων της αγοράς.

Τον Αύγουστο του 2019, η Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corporation απέκτησε την επιχείρηση από την Commonwealth Bank. Η εταιρεία λειτουργεί ως αυτόνομη παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης επενδύσεων, με γραφεία σε όλη την Ασία, την Αυστραλαία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

MACQUARIE: Από το Ελ. Βενιζέλος στον ΔΕΔΔΗΕ

Συστήνεται ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής υποδομών στον κόσμο και πριν από την πανδημία θεωρούνταν ο βασικός διεκδικητής για την απόκτηση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Αποτελεί μια από τις 10 κορυφαίες επιχειρήσεις της Αυστραλίας, με ενεργητικό υπό διαχείριση ύψους 347 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους 28 δισ. ευρώ. Η Macquarie ιδρύθηκε το 1969 και απασχολεί πάνω από 15.700 εργαζομένους σε 30 χώρες. Στην Ευρώπη δραστηριοποιείται από το 1989, με 2.400 υπαλλήλους σε 18 γραφεία. Οι λειτουργικοί όμιλοι της εταιρείας περιλαμβάνουν Τραπεζικές και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Commodities and Global Markets, Macquarie Asset Management και Macquarie Capital.

Αρχειοθήκη ιστολογίου