Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Τιμολόγια ρεύματος: Μειώσεις κατά 15% με 20% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων

energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Εντός των επόμενων ωρών οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κλειδώνουν την εμπορική τους πολιτική και για την ακρίβεια το ύψος των ανταγωνιστικών χρεώσεων του Νοεμβρίου που θα πρέπει να ανακοινώσουν αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος τους θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 0,45 με 0,50 ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε τα τιμολόγια θα είναι χαμηλότερα κατά περίπου 15% με 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το προαναφερόμενο δε, εύρος τιμών οδηγεί σε επίπεδα κατώτερα από τις αντίστοιχες του περασμένου Αυγούστου. Ο καλοκαιρινός μήνας ήταν και ο πρώτος της εφαρμογής των κρατικών παρεμβάσεων στην λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραμένει γρίφος, ως προς το ποια θα είναι η επιδότηση του ΤΕΜ που θα ανακοινώσει το υπουργείο, και αν το ύψος της θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση και των τελικών τιμών καταναλωτή. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, η κυβέρνηση να αντλήσει, λόγω και της πτώσης των τιμών ρεύματος, πόρους μόνο από το ΤΕΜ και όχι και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε ουσιαστικά από αυτόν τον μήνα και για τον επόμενο, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να πέσουν κάτω και από τα επίπεδα του Αυγούστου. Προβλέψεις θέλουν τις τιμές ρεύματος να υποχωρούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι μειώσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 26 Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή των 349,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μέχρι και χθες καταγράφηκε βουτιά της τάξης του 66%. Η τιμή του είχε πέσει στα 116,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η αποκλιμάκωση του TTF σημειώνεται αφενός λόγω της υπερκάλυψης του στόχου της Ε.Ε. για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου (91%) και αφετέρου λόγω της μεγάλη προσφορά ποσοτήτων LNG στην ευρωπαϊκή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες στη Μεσόγειο έπλεαν 35 δεξαμενόπλοια με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένοντας να δέσουν σε τερματικούς σταθμούς για τον εφοδιασμό τους.

Άλλοι αναλυτές αποδίδουν την πτώση των τιμών και στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στον δείκτη TTF. Μέτρο το οποίο προωθεί η Ελλάδα και άλλες 15 χώρες και υιοθέτησε χθες η Κομισιόν. Ένα ανώτατο όριο διακύμανσης αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους

Ένας ακόμη λόγος της πτώσης των τιμών του αερίου είναι και οι εκτιμήσεις αναλυτών για την επερχόμενη ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ζήτηση θα υποχωρήσει και άρα οι τιμές διορθώνουν προς τα κάτω

Αρχειοθήκη ιστολογίου