Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Σκέρτσος: ΔΕΗ, ΑΠΕ και στήριξη για τη αντιμετώπιση των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας στις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης

 

Σε μια σημαντική παρέμβαση περί ενεργειακών ζητημάτων προχώρησε στον απόηχο των συζήτησεων στη Βουλή για την ακρίβεια και τον προϋπολογισμό και των σχετικών τοποθετήσεων του πρωθυπουργό ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Σκέρτσος έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, καθώς στήριξε το έργο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη της ΔΕΗ και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακουφίσει τους πολίτες από την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος επαίνεσε τις προσπάθειας που έχουν καταβληθεί από το ΥΠΕΝ τα προηγούμενα χρόνια για την επιτάχυνση της αδειοδότησης και λειτουργίας μονάδων ΑΠΕ.

Επίσης, τόνισε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από αυτή στην οποία την παρέλαβε η νυν κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον τριπλασιασμό της αξίας της μετοχής της, άρα και της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τη μείωση του μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 3 πρώτων ευρωπαϊκών χωρών στην κατά κεφαλή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου έχει ως εξής:

“Την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας κατάφερε για πρώτη φορά να καλύψει πλήρως τις συνολικές μας ανάγκες για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για 5 ώρες. 

Η επίδοση αυτή δεν συνέβη τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα τρία προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για πράσινη και φθηνή ενέργεια για όλους έως το 2030, να επιταχύνει την αδειοδότηση και λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η προσπάθεια αυτή έχει ως συνέπεια σήμερα το εθνικό ενεργειακό μας μίγμα να παράγεται σε ημερήσια βάση σχεδόν κατα 50% από ΑΠΕ και η Ελλάδα να κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως για αυτή μας την επίδοση. 

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια αναδείχθηκαν, όμως, και δυο ενδιαφέρουσες παράμετροι που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες. 

Ας δούμε τι έκαναν αυτοί που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ενεργειακή ακρίβεια, όσο κυβερνούσαν από το 2015 έως το 2019, για να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και να πρασινίσουν το ενεργειακό μας μίγμα. 

Οι απαντήσεις δίνονται στους ακόλουθους πίνακες/διαγράμματα. 

- Ενώ υπερθεματίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσαν μετά βίας 1 GW ΑΠΕ από το 2015 έως το 2019, όταν τα τρία τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί 5 GW. 

- Ενώ βροντοφωνάζουν υπέρ της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ και κατά της απολιγνιτοποίησης, οδήγησαν τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού: 

- στην οικονομική απαξίωση με κορύφωση τη ζημιογόνα -κατά 1,7 δις ευρώ- χρήση του 2019, 

- στην κατάρρευση της μετοχής της σταθερά κάτω από τα 2 ευρώ επί 4 χρόνια, άρα και στη συρρίκνωση της περιουσίας του δημοσίου ως μετόχου 51% μόλις στα 200 εκ ευρώ, 

-στη μείωση της παραγωγής λιγνίτη κατα 50% από 20 TWH το 2015 σε 10 TWH το 2019. 

Σήμερα, αντιθέτως, χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 3 πρώτων ευρωπαϊκών χωρών στην κατά κεφαλή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις που φέρνει στους λογαριασμούς ενέργειας ο ρωσικός πόλεμος. Για την ακρίβεια, η αξία της μετοχής της και η περιουσία του Δημοσίου -παρότι μειώθηκε ως μετοχικό μερίδιο από 51% σε 34%- έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019. 

Έτσι, η ΔΕΗ καταφέρνει να αντιμετωπίζει την εξωγενή ενεργειακή κρίση χωρίς να απειλείται με κατάρρευση όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η ΔΕΗ καταφέρνει έτσι να στηρίζει με τα συγκυριακά υπερέσοδα της και χάρη στον εθνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων -που πλέον είναι και ευρωπαϊκός- νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις εκπτώσεις που όλοι βλέπουμε κάθε μήνα στους λογαριασμούς μας. 

Κλείνοντας, και μια υποσημείωση: η γερμανική κυβέρνηση δεν κρατικοποίησε την Εταιρία φυσικού αερίου όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε bailout δηλαδή κρατική διάσωση στην Εταιρία φυσικού αερίου με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων εξαιτίας της αδυναμίας της να πληρώσει τα συμβόλαιά της”.


Αρχειοθήκη ιστολογίου