Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

ΑΔΜΗΕ για δημοσίευμα της efsyn: Η πράσινη μετάβαση είναι πραγματικότητα και όχι fake news

 

Σε συνέχεια σημερινού δημοσιεύματος στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της ΕΦΣΥΝ με τίτλο "Fake news", ο ΑΔΜΗΕ απαντά ότι το ρεκόρ ΑΠΕ που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ήταν πέρα για πέρα αληθινό, καθώς η εγχώρια ζήτηση όπως και μέρος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκαν κατά 100% από ΑΠΕ για 5 συνεχόμενες ώρες. 

Είναι αυτονόητο ότι για λόγους ευστάθειας και ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος διατηρείται πάντοτε ένα μικρό ποσοστό παραγωγής από μονάδες συμβατικού καυσίμου (που για τις συγκεκριμένες 5 ώρες ήταν της τάξης των 300 MW για λόγους εφεδρείας, ενώ τα υπόλοιπα 600 MW χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για το πρόγραμμα εξαγωγών).

Αυτό συμβαίνει διότι οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές, δηλαδή η παραγωγή τους μεταβάλλεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και εάν σταματήσει απότομα η ηλιοφάνεια ή ο αέρας ή συμβεί κάποια βλάβη σε μονάδα παραγωγής, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καλύψουμε άμεσα το ηλεκτρικό φορτίο. Το πρόβλημα αυτό θα ελαχιστοποιούνταν αν είχαμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ενέργεια.

Όλα τα δεδομένα για τη λειτουργία του ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς είναι πάντοτε διαθέσιμα από την εφαρμογή IPTO Analytics, με την οποία ο Διαχειριστής ενημερώνει τους πολίτες σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη διαφάνεια. Η πράσινη μετάβαση είναι πραγματικότητα και όχι fake news.

Αρχειοθήκη ιστολογίου