Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

 

Μία ακόμη απόδειξη έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αναγορευθεί σε βασική προτεραιότητα για τους Έλληνες καταναλωτές. Μία τάση που έχει ως συνέπεια τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο η κατανάλωση να εμφανίζεται αισθητά μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά όπως φαίνεται πλέον, η χώρα μας να επιδεικνύει και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης ηλεκτρισμού πανευρωπαϊκά.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση που δημοσίευσε χθες το Reuters, υπολογίζοντας με βάση τα επίσημα δεδομένα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κράτος-μέλος τον Σεπτέμβριο, και συγκρίνοντάς με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2021 για τον συγκεκριμένο μήνα. Σύγκριση που, σύμφωνα με το πρακτορείο, «βρίσκει» την Ελλάδα να έχει μειώσει τον φετινό Σεπτέμβριο την κατανάλωση ρεύματος κατά 7,6%.

Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην 4η θέση ανάμεσα σε 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς στην ανάλυση δεν συμπεριλήφθηκαν η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και το Λουξεμβούργο, λόγω ασαφειών στα στοιχεία σχετικά με τις εθνικές τους καταναλώσεις. Έτσι, μεγαλύτερη επίδοση από την Ελλάδα είχαν μόνο τρία κράτη, και πιο συγκεκριμένα Σλοβακία (14,5%), τη Λετονία (11,1%) και την Ολλανδία (10,4%).

Στο 4,3% η εξοικονόμηση πανευρωπαϊκά

Μάλιστα, η «επίδοση» της Ελλάδας είναι αισθητά μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εξοικονόμησης για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 4,3%. Σύμφωνα με το Reuters, η κατανάλωση στη «Γηραιά Ήπειρο», έχει ξεκινήσει από τον Μάιο, ενώ ενισχύεται με την πάροδο των μηνών. Ως αποτέλεσμα, συγκρίνοντας κάθε μήνα με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2021, τον Μάιο η μείωση ήταν 1,2%, τον Ιούνιο 1,4%, τον Ιούλιο 1,8% και τον Αύγουστο 2,5%.

Σύμφωνα με το Reuters, τον Σεπτέμβριο καμία χώρα της Ε.Ε. δεν βρέθηκε να έχει αυξήσει την κατανάλωσή της, με την Πολωνία να είναι το μόνο κράτος που η ζήτηση για ρεύμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου για την προηγούμενη 6ετία. Ωστόσο, υπήρξαν μέλη της Ε.Ε. όπου η μείωση κινήθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, όπως η Γερμανία (1%), η Δανία (1,2%) ή η Αυστρία (2,5%).

Πάντως, όπως συμπληρώνει, τα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου «φωτογραφίζουν» μία ακόμη μεγαλύτερη βουτιά της ζήτησης τον τρέχοντα μήνα. Έτσι, αν η τάση αυτή συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του μήνα, τότε ο Οκτώβριος θα «κλείσει» με μείωση 10%, ή και παραπάνω.

Αντικίνητρο οι τιμές παρά τις επιδοτήσεις

Η ανάλυση του πρακτορείου έρχεται να συμπληρώσει τα στοιχεία που δείχνουν σημαντική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος, ξεκινώντας από τον Ιούλιο. Ενδεικτικά, όπως έχει γράψει το Insider.gr, από το δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον Αύγουστο προέκυψε το σύνολο της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα παρουσίασε σημαντική μείωση, κατά 12,92%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Μάλιστα, η ετήσια μείωση ήταν μεγαλύτερη, 13,9%, στην περίπτωση της χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή στα νοικοκυριά, τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την έρευνα του Reuters κινούνται και τα στοιχεία Σεπτεμβρίου για τις συναλλαγές στο εγχώριο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς δείχνουν ελάττωση της ζήτησης για τον προηγούμενο μήνα. Μία τάση που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από το νεότερο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, για τον Σεπτέμβριο, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως είναι φυσικό, βασικός λόγος για την εξοικονόμηση αποτελούν οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ωθώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωσή τους. Επομένως, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις που παρέχονται από την πολιτεία κάθε μήνα, ώστε να απορροφηθεί σημαντικό μέρος, των ανατιμήσεων στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, τα στοιχεία δείχνουν πως οι τελικές τιμές παραμένουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να αποτελούν κίνητρο για περιορισμό της ζήτησης.

Θετική αφετηρία για επίτευξη του στόχου 5%

Την ίδια στιγμή, αν διατηρηθεί η τάση εξοικονόμησης και τους επόμενους μήνες, τότε θα δημιουργηθούν ευοίωνες συνθήκες για την επίτευξη του υποχρεωτικού στόχου (για όλα τα κράτη-μέλη) μείωσης κατά 5% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τον στόχο αυτό θα επωμιστούν κατά κύριο λόγο οι βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης. Στην περίπτωση των δεύτερων, μάλιστα, για την κινητοποίησή τους έχουν «επιστρατευθεί» και οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) Απόκρισης Ζήτησης. Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως για να γίνει πραγματικότητα το «ψαλίδι» 5%, είναι κρίσιμη η ενεργειακή συμπεριφορά και των νοικοκυριών. Επομένως, ο στόχος θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η τάση εξοικονόμησης των οικιακών καταναλωτών, γεγονός που θεωρείται δεδομένο στην περίπτωση που είναι ήπιος ο χειμώνας.

Η κατάσταση θα περιπλακεί στην περίπτωση σκληρού χειμώνα, καθώς είναι πιθανό να αυξηθεί η κατανάλωση του οικιακού τομέα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του για θέρμανση, παρά τις υψηλές τιμές του ρεύματος. Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμάται πως υψηλή και μέση τάση δύσκολα θα αποδειχθούν αρκετές για να επιτευχθεί η περικοπή.

του Κώστα Δεληγιάννη, insider.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου