Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Σκρέκας: Εντός των επομένων εβδομάδων η υπουργική απόφαση για τα υπερκέρδη στην προμήθεια

energypress.gr

Χάρης Αποσπόρης

Η κυβέρνηση έχει συλλέξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια.

Όπως τόνισε, "αν κάποιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από το μηχανισμό, εμείς δεν θα τους αφήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε η αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία. Για το λόγο αυτό ανακοινώσαμε ένα μηχανισμό φορολόγησης αν υπάρξουν υπερέσοδα στην προμήθεια. Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εεβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα φορολογεί τα υπερέσοδα στην προμήθεια από τις αρχές του έτους  ως το Νοέμβριο".

Συνεχίζοντας σχετικά με τα υπερκέρδη, ο υπουργός δήλωσε ότι ζητήθηκε έρευνα για να διαπιστωθεί τι φορολόγησαν τα άλλα κράτη-μέλη. Η έρευνα έδειξε ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει τα περισσότερα υπερέσοδα συγκριτικά. 

Τέλος, αναφορικά με την αναστάστωση που έχει προκληθεί στους επενδυτές των ΑΠΕ λόγω της δυσλειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ στις αιτήσεις για τα έργα στην Πελοπόννησο, ο κ. Σκρέκας τόνισε:

"Προηγουμένως, οι επενδυτές πήγαιναν να κατασκευάσουν ΑΠΕ με ένα φάκελλο χαρτιά στα γραφεία ΔΕΔΔΗΕ, αλλά εμείς ήρθαμε και ωθήσαμε τον ΔΕΔΔΗΕ να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε χρονική ιεράρχηση απόλυτα διαφανής και όλοι ανέβασαν τις αιτήσεις. Ναι, υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά όλα λειτούργησαν με απόλυτη διαφάνεια".

Αρχειοθήκη ιστολογίου