Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Προτεραιότητες ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ: Αυξάνεται η συνολική ισχύς για την Ομάδα έργων που έχουν PPAs

energypress.gr

Κώστας Δεληγιάννης

Αλλαγή στο πλαίσιο προτεραιότητας για τη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο σύστημα μεταφοράς φέρνει το ισχυρό ενδιαφέρον για τη σύναψη PPAs. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, καθώς ήδη σχεδόν έχουν καλυφθεί τα διαθέσιμα 1.500 Μεγαβάτ από αιτήσεις για όρους σύνδεσης «πράσινων» μονάδων που προορίζονται για συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές, το ΥΠΕΝ πρόκειται να αυξήσει το μέγιστο όριο ισχύος για το portfolio «πράσινων» μονάδων ΑΠΕ για PPAs. 

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα της συγκεκριμένης κατηγορίας εντάσσονται στην Ομάδα Β, ενώ σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση το «ταβάνι» στο όριο ισχύος είχε καθορισθεί στα 1.500 Μεγαβάτ, που βαίνει προς εξάντληση. Επομένως, το όριο αυτό θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό σε ποιο ακριβώς ύψος θα καθορισθεί. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπάρξει παράλληλη αλλαγή στην Απόκλιση Ισχύος, η οποία θα παραμείνει στο 20%.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το πλήθος των «πράσινων» επενδύσεων που σχεδιάζονται στη χώρα μας, σε σχεδιασμό με τη μεσοπρόθεσμη «ορατότητα» στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν τα PPAs στους προμηθευτές, έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη σύναψη διμερών συμβάσεων. 

Οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες φαίνεται ότι αποτυπώνονται στις αιτήσεις για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες όπως αποδεικνύεται ξεπερνούν κατά πολύ το όριο των 1.500 Μεγαβάτ. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το energypress, ο νέος αυτός τρόπος δραστηριοποίησης θα είχε αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, αν δεν υπήρχε για τους βιομηχανικούς καταναλωτές το εμπόδιο του οριζόντιου πλαφόν στις αποζημιώσεις των «πράσινων» μονάδων από τη χονδρεμπορική αγορά. 

Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στις προκαταρκτικές ενέργειες για την εκπόνηση και δημοσίευση της Λίστας Προτεραιοτήτων, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει σε ένα μήνα περίπου. Για τον σκοπό αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Διαχειριστή οι ατομικές ενημερώσεις στους παραγωγούς, σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης. Από τις απαντήσεις των παραγωγών για το αν αποδέχονται τις προϋποθέσεις (με κυριότερη το αν συναινούν στο «κούρεμα» κατά 20% των έργων τους, που προβλέπεται στις περισσότερες υποομάδες) καταρτίζεται η Λίστα, ώστε να δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου