Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Το κυβερνητικό στοίχημα για ενεργειακό κόστος και ακρίβεια

 

Με επιπλέον πόντους υπέρ της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της στάσης του πρωθυπουργού απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας.

Στα εθνικά θέματα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όπως μαρτυρούν και τα δημοσκοπικά ευρήματα, η βαθμολογία της κυβέρνησης είναι υψηλή, ωστόσο πιο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα στη διαχείριση των δύο μειζόνων προβλημάτων για την τσέπη του καταναλωτή, του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας.

Τα νοικοκυριά «στενάζουν», οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζονται ακατάπαυστα και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων θεωρείται το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα, που αναμένεται και να κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για το ζήτημα της ενέργειας, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπεραμύνονται των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί εντός των συνόρων για τους πολίτες, οι οποίες πάντως, όπως αναγνωρίζουν, θα πρέπει να συμπληρωθούν από μέτρα της Ε.Ε., ως απάντηση στα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί. Ήδη, επισήμως πλέον, συζητείται -μεταξύ άλλων- η πρόταση που στηρίζεται εξαρχής σθεναρά από την κυβέρνηση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο, για μια κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση, προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Τόνισε δε ότι «μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει» και σημείωσε πως «έστω και αργά έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια τη δυνατότητα να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η πρόταση Μητσοτάκη, εκτός από την επίδραση που έχει στη διαμόρφωση κοινής γραμμής, αναβαθμίζει το στάτους της χώρας», ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία πως ό,τι προκύψει από τον εξελισσόμενο διάλογο στις Βρυξέλλες «θα χρησιμοποιηθεί και από τη χώρα μας ως πρόσθετη βοήθεια σε αυτά που ήδη έχουμε δρομολογήσει για την ενίσχυση της κοινωνίας».

 

Όσον αφορά τον κίνδυνο επάρκειας των ποσοτήτων του φυσικού αερίου, ειδικά για τη χώρα μας η κυβέρνηση είναι καθησυχαστική, μετά και τη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Total Energies, ενώ, ως απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί ακριβού ρεύματος, επικαλείται τη μηνιαία διεθνή έρευνα του HEPI, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα σε 15 πόλεις, χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις.

Συγκράτηση των τιμών

Μια δύσκολη εξίσωση συνθέτει και το «καλάθι της νοικοκυράς». Στην κυβέρνηση, σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι πρόκειται για «διεθνές πρόβλημα, που το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, όταν βλέπει, για παράδειγμα, στη Γερμανία πληθωρισμό 10,8% και στη Βρετανία να αδειάζουν τα ράφια», και στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν την αύξηση του δείκτη τιμών για τους καταναλωτές στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο κατά 10%.

«Είμαστε σκυμμένοι πάνω από το ζήτημα των ελέγχων, που θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο», σημειώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η εκτίμηση που εκπέμπεται από την πολιτική ηγεσία του είναι ότι σε επίπεδο σούπερ μάρκετ (με τα οποία ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης διαπραγματεύεται τη συγκράτηση των τιμών) δεν φαίνονται υπερβολικά κέρδη, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε... τρικ ορισμένων σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ταυτόχρονα, ξορκίζουν ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, καθώς -όπως λένε- «δεν αποτελεί λύση. Αφενός γιατί δεν θα έλυνε το πρόβλημα και αφετέρου γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά άλλα». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, «τυχόν μείωση του ΦΠΑ θα στερούσε από το Δημόσιο σημαντικά έσοδα και θα έπληττε τη δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας να στηρίζει τα νοικοκυριά στον τομέα της ενέργειας και να παρέχει έκτακτη στήριξη στους πιο αδύναμους. Επιπλέον, οριζόντια μείωση του ΦΠΑ θα σήμαινε απώλεια εσόδων από τους επισκέπτες και από εκείνους που δεν έχουν καμία δυσκολία να καταβάλλουν αυτό το τίμημα. Θα συνέφερε περισσότερο τους πιο εύπορους, που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας και όχι εκείνους που καταναλώνουν εξ ανάγκης πολύ λιγότερα», σημειώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές ειλικρίνεια και χαμηλούς τόνους -να αντιλαμβάνονται τι περνούν οι πολίτες- και όχι υπερφίαλη υπερπροβολή.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, εξάλλου, υπενθυμίζουν τις διαρκείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του εισοδήματος ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων, όπως η χορήγηση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ, διπλής δόσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιπλέον μιάμισης δόσης επιδόματος παιδιού τον Δεκέμβριο, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο αυτά, στη σημερινή συγκυρία, μπορούν να καλύψουν με επάρκεια τις ανάγκες των νοικοκυριών, την ίδια ώρα που η αβεβαιότητα και η άγνωστη χρονική διάρκεια και αυτής της κρίσης θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο.

www.euro2day.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου