Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Με ομιλίες Ristori, ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ το Ρυθμιστικό Φόρουμ για Καθαρά Νησιά

Το φόρουμ που πραγματοποιείται αύριο, 6 Μαρτίου, στο Παρίσι διοργανώνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Γαλλίας. Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, που χρειάζεται ένα νέο και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 2000 νησιά που αν και διαθέτουν ισχυρό δυναμικό ΑΠΕ, παραμένουν εξαρτημένα από το πετρέλαιο, γεγονός που εκτινάσσει το κόστος και επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μέσω της πρωτοβουλίας EU Islands Initiative. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα μετατρέπει τα νησιά από απομονωμένα συστήματα σε σημεία αναφοράς για το περιβάλλον και
την καινοτομία. Μετά την υπογραφή της συνθήκης της Βαλέτα στη Μάλτα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 17 χώρες με νησιωτικά συστήματα, τον Σεπτέμβριο του 2017 έγινε στα Χανιά, παρουσία του Επιτρόπου Κανιέτε, το εναρκτήριο φόρουμ στο πλαίσιο αυτό.
Η Ελλάδα έχει κυρίαρχο ρόλο στη συζήτηση για την καθαρή ενέργεια στα νησιά, ειδικά μετά τη διεθνή διάκριση του έργου της Τήλου, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον τόσο για την καινοτομία όσο και τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν για το νησί.
Όπως φαίνεται στο πρόγραμμα του φόρουμ (δείτε αναλυτικά στο συνοδευτικό αρχείο):
Ο κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, θα τοποθετηθεί για τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, συμμετέχοντας στη θεματική ενότητα που θα εξετάσει τις συμπληρωματικές θεωρήσεις ρυθμιστών, κυβερνήσεων και Διαχειριστών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες των νησιών.
Η κα. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της ΡΑΕ, θα μιλήσει για ρυθμιστικά μοντέλα και ζητήματα κατά την ενεργειακή μετάβαση, συμμετέχοντας σε πάνελ που εστιάζει στο κόστος ενέργειας στα νησιά, τα ΥΚΩ, τη συνύπαρξη ΑΠΕ και συμβατικών μονάδων, και τους μηχανισμούς στήριξης ΑΠΕ.
Στο συνέδριο συμμετέχουν ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν, Dominique Ristori, Γάλλοι Υπουργοί,  Ρυθμιστές Ενέργειας και Διαχειριστές χωρών με νησιά, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Δανία.
Το συνέδριο ολοκληρώνεται με παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών της Γαλλίας, της κας. Καρακατσάνη και του Προέδρου της Γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής.

https://energypress.gr/news/me-omilies-ristori-rae-kai-deddie-rythmistiko-foroym-gia-kathara-nisia

 Χρήσιμος ιστότοπος:
https://ec.europa.eu/energy/en/topics/energy-strategy-and-energy-union/c...

Αρχειοθήκη ιστολογίου