Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Σχέδιο ένταξης για τις Μονάδες που δίνουν τηλεθέρμανση

Θοδωρής Παναγούλης

Το γνωστό αίτημα της ΔΕΗ για κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα των λιγνιτικών της μονάδων που είναι συνδεδεμένες με την τηλεθέρμανση περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, φαίνεται ότι είναι έτοιμο να ικανοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι πρόκειται να νομοθετηθεί τις επόμενες ημέρες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα έρθει στη Βουλή, πιθανόν όμως με περιορισμένη χρονική διάρκεια ώστε να «βγεί» απλώς και ο εφετινός χειμώνας.
Η μεγάλη πτώση στις τιμές αερίου που έχει χαμηλώσει κατά πολύ το μεταβλητό κόστος των θερμικών μονάδων που καίνε αέριο, είναι ένας παράγοντας που έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα και η ΔΕΗ το τελευταίο διαστημα «χάνει λεφτά» για να εντάξει στο σύστημα τις λιγνιτικές μονάδες που «δίνουν» τηλεθέρμανση. Για την ακρίβεια υποχρεώνεται να κρατήσει σβηστές τις μονάδες της που καίνε αέριο, παρότι είναι φθηνού κόστους.

Επιπλέον, της μένει αδιάθετο το LNG που φέρνει στη Ρεβυθούσα (έφερε φορτίο τις προηγούμενες ημέρες με βάση τη συμφωνία που είχε κάνει με άλλη εταιρεία που είχε εξασφαλίσει slots, και περιμένει ένα ακόμα φορτίο τον Απρίλιο) αφού δεν μπορεί να δουλέψει τις μονάδες της.
Το αίτημα της ΔΕΗ που φαίνεται να υιοθετεί το ΥΠΕΝ είναι να ισχύε για το λιγνιτικό της χαρτοφυλάκιο που υποστηρίζει τηλεθερμάνσεις, το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τα λεγόμενα «υποχρεωτικά νερά» ή τους σταθμούς ΑΠΕ. Να μπαίνει δηλαδή η συγκεκριμένη λιγνιτική παραγωγή κατά προτεραιότητα στο σύστημα και να μην προσμετράται για τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος της χονδρεμπορικής αγοράς.
Με βάση τον υφιστάμενο κώδικα του ΗΕΠ, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Γιαυτό άλλωστε ο ΑΔΜΗΕ και το ΕΧΕ έχουν απαντήσει αρνητικά σε σχετική πρόταση της ΔΕΗ. Συνεπώς για να θεσμοθετηθεί αυτή η προτεραιότητα απαιτείται τροποποίηση του κώδικα με νομοθετική παρέμβαση από το ΥΠΕΝ.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί, όχι μόνον δεν συμφωνούν με μια τέτοια ρύθμιση, αλλά κάποιοι τουλάχιστον εξ΄ αυτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού. Θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι παράνομη, καθώς δεν προβλέπεται παραβίαση της προτεραιότητας, παρά μόνον για ΑΠΕ, ΣΥΘΗΑ και «υποχρεωτικά νερά», ενώ παράλληλα η ένταξη των λιγνιτικών μονάδων με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργούσε μια ακόμα  νόθευση του ανταγωνισμού.
Για να κατανοήσει κανείς την έντονη αντίδραση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, αρκεί να αναφερθεί ότι τα περίπου 450 MW λιγνιτικής ισχύος που θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα, θα πετάνε εκτός συστήματος αποδοτικότερες μονάδες ανεξάρτητων παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ως συνέπεια να μειώνεται κατά αρκετά ευρώ ανά Μεγαβατώρα η Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η τιμή με την οποία αμείβονται οι μονάδες για το σύνολο της παραγωγής τους.

https://energypress.gr/news/shedio-toy-ypen-gia-kata-proteraiotita-entaxi-ton-monadon-tis-dei-poy-dinoyn-tilethermansi

Αρχειοθήκη ιστολογίου