Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Εκτός μνημονίου η Ελλάδα, αλλά όχι και η ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Το δικό της μνημόνιο θα συνεχίσει να ζει για καιρό ακόμη η ΔΕΗ, που καλείται είτε να μειώνει ταχύτερα το μερίδιο της στη λιανική, είτε να διαθέτει επιπλέον ποσότητες ενέργειας στον ανταγωνισμό, μέσω δημοπρασιών.
Ο λόγος για τη μια από τις δύο βασικές μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ - η άλλη αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων Μελίτη και Μεγαλόπολης- σύμφωνα με την οποία, όσο δεν μειώνεται, όπως ορίζει το μνημόνιο, το μερίδιο λιανικής της εταιρείας, τόσο  θα πρέπει να δημοπρατεί ποσότητες μέσω ΝΟΜΕ.

Τα πράγματα μάλιστα θα ήταν ακόμη χειρότερα για τη ΔΕΗ, αν τον Ιούνιο οι δανειστές δεν είχαν κάνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα, να ψαλιδιστούν κατά 50%, οι επιπλέον προς δημοπράτηση ποσότητες ενέργειας που καθορίζει η ΡΑΕ (πρόκειται για το γνωστό "penalty"), κάθε φορά που η επιχείρηση δεν επιτυγχάνει τους τεθένες από το μνημόνιο στόχους. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ με τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού της ΔΕΗ για πώληση των μονάδων, ενώ όταν υπογραφούν οι συμβάσεις με τους νέους επενδυτές, τότε και ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας θα καταργηθεί. Στο ενδιάμεσο θα ενσωματωθεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα έχει τεθεί σε λειτουργία.
Στο δια ταύτα, μπορεί το "penalty" για τη ΔΕΗ να έχει μειωθεί, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι και έχει πάψει να υφίσταται, και ότι δεν της κοστίζει ακριβά.
Στην επόμενη λοιπόν και τελευταία δημοπρασία του 2018, αυτή του Οκτωβρίου, όπως και στη πρώτη του 2019, η ΔΕΗ θα κληθεί να διαθέσει προς τον ανταγωνισμό, αυξημένες ποσότητες ενέργειας, καθώς οι μνημονιακοί στόχοι μείωσης του μερίδίου της, πέφτουν συνεχώς έξω. Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με το μερίδιο της ΔΕΗ στο 80,42% της αγοράς, όταν με βάση τους μνημονιακούς στόχους, αυτό θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί στο 68,74%. Με άλλα λόγια, η απόκλιση από τους ενδιάμεσους στόχους του 2018 διαμορφώθηκε στο 11,68%.
Σαν αποτέλεσμα, πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει ότι η δημοπρατούμενη από τη ΔΕΗ ποσότητα στη δημοπρασία του Οκτωβρίου θα αυξηθεί από τις προβλεπόμενες 511 MWh/h στις 683 MWh/h , δηλαδή κατά 172 επιπλέον MWh. Οσο για την πρώτη δημοπρασία του 2019, η αύξηση θα είναι κατά 171 Mwh/h.
Τα παραπάνω αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του "μνημονίου" της ΔΕΗ, και το πρόβλημα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο για την επιχείρηση, αν τον Ιούνιο, οι δανειστές δεν έκαναν δεκτό το ελληνικό αίτημα, να περιοριστούν οι επιπλέον δημοπρατούμενες ποσότητες. Η μία λοιπόν μεταμνημονιακή δέσμευση της ΔΕΗ είναι αυτή.
Ανοδος στη χονδρική, πως θα επηρεάσει το διαγωνισμό
Η άλλη αφορά φυσικά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων της. Στο τερέν της ΔΕΗ, και παρά τους έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του λιγνίτη, λόγω της πολιτικής των Βρυξελλών για απανθρακοποίηση, έξι επενδυτές συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τη διεκδίκηση των σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Οι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ από κοινού με τη Seven Energy, η κοινοπραξία Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική CHN Energy, o όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η τσεχική EPH. Στις 17 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι επιλεγέντες επενδυτές.
Ενας πάντως καθοριστικός παράγοντας για τα τιμήματα στο διαγωνισμό, είναι η ανοδική τροχιά των τιμών στην αγορά χονδρεμπορικής, όπως φυσικά και των δικαιωμάτων CO2. Την τελευταία εβδομάδα οι τιμές στην προημερήσια αγορά κυμάνθηκαν από 62 έως 66 ευρώ η μεγαβατώρα.
Τιμές, προφανώς επηρεασμένες από την εκτίναξη της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι οποίες βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες καρφωμένες στα 18 ευρώ ο τόνος, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια 7ετία. Εξέλιξη, πίσω από την οποία βρίσκεται η αυξημένη ζήτηση για CO2 emission rights, έπειτα από την αύξηση παραγωγής των θερμικών εργοστασίων ορυκτών καυσίμων, μετά την αναγκαστική απόσυρση πυρηνικής ισχύος εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών στον ευρωπαϊκό βορά.
Σημειωτέον πάντως ότι ήδη τον Ιούλιο, και ενώ ακόμη οι τιμές των CO2 βρίσκονταν στα επίπεδα των 16 ευρώ ο τόνος, η μέση ΟΤΣ είχε διαμορφωθεί στα 64,422 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 3,8 ευρώ περίπου σε σχέση με τον Ιούνιο. Από τις αρχές του έτους η μέση ΟΤΣ κινείται σταθερά ανοδικά και οι τιμές σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου (44,28 ευρώ) έχουν ανέβει πάνω από 50%.


Αρχειοθήκη ιστολογίου