Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Πρωτοφανή περιστατικά ρευματοκλοπής στην Κρήτη: Έκλεβε ρεύμα ο… ελεγκτής!

Βαρέλι χωρίς... πάτο αποδεικνύεται το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, αφού μέσα σε όλα που γίνονται, μέσα σε κάθε λογής “λαυράκια” που έρχονται στην επιφάνεια με ό,τι “πατέντα” μπορεί κανείς να φανταστεί, “ξετρυπώνονται” περιπτώσεις όπου οι ίδιοι οι ελεγκτές που κάνουν ελέγχους αποδεικνύονται... “μαέστροι” στη ρευματοκλοπή!
Αντιμέτωποι με απίστευτες διαπιστώσεις έρχονται καθημερινά οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ, που ερευνούν καταγγελίες για ρευματοκλοπές. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, στα “πράσα” πιάστηκε εδώ στην Κρήτη ακόμη και υπάλληλος από τα εργολαβικά συνεργεία που πληρώνει η ΔΕΗ για να διενεργούν τους ελέγχους. Τις αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν ακόμη και τα στελέχη της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έκταση του προβλήματος.

Ας τα δούμε αναλυτικά... Ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξακολουθεί να λαμβάνει το φαινόμενο της ρευματοκλοπής και στην Κρήτη, όπου καθημερινά τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έρχονται αντιμέτωπα με παραβάτες. Εντάσεις, διαπληκτισμοί, απειλές και επεισόδια είναι πλέον συνυφασμένα με τις επιχειρήσεις των υπαλλήλων της υπηρεσίας για την πάταξη του φαινομένου, όμως δεν είναι οι μόνες δυσάρεστες εκπλήξεις που έρχονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.
Η διαπίστωση πως... έβαλαν τον “λύκο να φυλάει τα πρόβατα” ήταν γνωστή στις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ στην υπόλοιπη χώρα, καθώς είχαν βγει στο φως περιπτώσεις παρανομιών εκ των έσω!
Ανάλογες εικόνες καταγράφονται, ωστόσο, και στην Κρήτη, όπου πρόσφατα άρχισαν να αποκαλύπτονται και κρούσματα ρευματοκλοπής από προσωπικό που εργάζεται για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Όπως αποκάλυψε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος του τεχνικού προσωπικού της ΔΕΗ στην Κρήτη Γιάννης Βρέντζος, πρόκειται για κάποια άτομα τα οποία εργάστηκαν στα ιδιωτικά συνεργεία, και τα οποία επιχειρούν για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ με εργολαβία και αποστολή να βοηθήσουν στον εντοπισμό ρευματοκλοπών.
«Υπάρχουν φαινόμενα τα οποία είναι πάρα πολύ λυπηρά. Άνθρωποι, συνεργάτες, ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι τρώνε “ψωμί” από την Επιχείρηση δουλεύοντας ως εργολάβοι για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών, κλέβουν οι ίδιοι ρεύμα! Υπάρχουν, δυστυχώς, και τέτοια κρούσματα, τα οποία σιγά-σιγά αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια.
Ελέγχονται, βλέπετε, και εκείνοι, οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι, όπως φυσικά ελέγχεται και το τακτικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ. Είχαμε κρούσματα στην υπόλοιπη χώρα. Έχει προκύψει τέτοιο περιστατικό και εδώ στην Κρήτη, στον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Βρέντζος.
Όπως εξηγεί ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΕΗ, εδώ ισχύει πράγματι το... “μπήκε ο λύκος να φυλάει το πρόβατα”!
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, κάποιοι επιτήδειοι, αφού καταρτίστηκαν σε κάθε μέθοδο ρευματοκλοπής, ώστε να μπορούν να την αναγνωρίζουν και να την “ξετρυπώνουν” προς όφελος της ΔΕΗ και της κοινωνίας, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τη γνώση και την κατάρτιση για δικό τους όφελος. Επιστράτευσαν, δηλαδή, τις μεθόδους και τις πατέντες ρευματοκλοπής τις οποίες καταρτίστηκαν να εντοπίζουν, για να κλέβουν οι ίδιοι ρεύμα... Βεβαίως, τελικά την πάτησαν, αφού υπολόγισαν χωρίς τον... ξενοδόχο! Εν προκειμένω, δεν υπολόγισαν τους τακτικούς ελέγχους που γίνονται σε όλο το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ.
«Αυτά που τους δείχνουμε για να μπορούν, για να είναι σε θέση να βρουν μια ρευματοκλοπή, τα εφαρμόζουν για δικό τους όφελος. Αλλά, είπαμε, ουδέν κρυπτόν, αφού όλοι υποβάλλονται σε ελέγχους», σημείωσε ο κ. Βρέντζος.
Τις αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν ακόμη και τα στελέχη της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έκταση του προβλήματος.
Πατέντες… κάθε λογής
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της ρευματοκλοπής στην Ελλάδα, όπως και εδώ στην Κρήτη, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι επιτήδειοι σε σπίτια ή επιχειρήσεις που προχωρούν σε ρευματοκλοπή, ενίοτε και με τη βοήθεια πρόθυμων “ειδικών”, επιστρατεύουν ό,τι πατέντα ή “εφεύρημα” μπορεί να φανταστεί κανείς για να “τρελάνουν” τους μετρητές της ΔΕΗ και να γλιτώσουν χρήματα με τη μέθοδο της ρευματοκλοπής.
Η ευρηματικότητα των παρανομούντων είναι αστείρευτη, αφού τα όσα ανακαλύπτουν κατά καιρούς τα συνεργεία της ΔΕΗ ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η κυριότερη μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η επιβράδυνση της ροής του μετρητή με αφαίρεση κάποιων εξαρτημάτων του, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των ενδείξεων. Με τη μέθοδο αυτή δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα ο δράστης, αφού ο μετρητής δουλεύει και απλώς καταγράφει μειωμένη κατανάλωση.
Ωστόσο, υπάρχουν και πιο “θρασείς” παραβάτες, που μηχανεύονται διάφορα κόλπα, ακινητοποιώντας τη ροδέλα μέτρησης, ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ρεύματος!
(neakriti)

Αρχειοθήκη ιστολογίου