Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Βιομηχανία προς ΔΕΗ: Δεν υπογράφουμε συμβάσεις χωρίς πραγματική διαπραγμάτευση

Χρήστος Στεφάνου
Ούτε μία βιομηχανία της υψηλής τάσης δεν έχει ανταποκριθεί στο προσκλητήριο της ΔΕΗ να υπογράψει τη νέα σύμβαση προμήθειας. Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει  από τα τέλη Ιουλίου επιστολή προς τους βιομηχανικούς πελάτες της Υψηλής Τάσης, με την οποία τους ενημερώνει για τις αποφάσεις της ΓΣ και τους καλεί να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, εντούτοις, κανένας μεγάλος όμιλος δεν έχει ανταποκριθεί.
Το αντίθετο μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και το κλίμα για τη ΔΕΗ είναι αρνητικό, καθώς οι μεγάλοι ενεργοβόροι βιομηχανικοί πελάτες θεωρούν ότι η δέη συνεχίζει την παρελκυστική της τακτική και δεν προχωρά σε πραγματική διαπραγμάτευση των τιμλογιών με τους πελάτες της ως όφειλε. 

Η βιομηχανία ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ και όχι η ΔΕΚΟ να ζητεί εν είδει τελεσιγράφου την υπογραφή των συμβάσεων.
Ποια είναι αυτά τα ζητήματα;
Πρώτον η ζώνη αιχμής η οποία παραμένει 10.00 - 14.00. Η βιομηχανία επιμαίνει ότι θα πρέπει να καθοριστεί για τις 18.00 - 23.00 όλο το χρόνο καθώς από 1.1.2019 ο ΑΔΜΗΕ αλλάζει τη μεθοδολογία χρέωσης της ΧΧΣ
Δεύτερον η διάρκεια της σύμβασης, καθώς η προηγούμενη ήταν διετής
Τρίτον η τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης ώστε να συνάδει με τη μεθοδολογία υπολογισμού της μέγιστης αποζημίωσης, για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς καταναλωτές που δικαιούνται αντιστάθμισης
Τέταρτον εξομοίωση των συμβάσεων της ΥΤ με τους όρους των 2 συμβάσεων που εγκρίθηκα για την ΑτΕ και τη Λαρκο που λήγουν το 2020 και εγκρίθηκαν από προηγούμενες ΓΣ. Ειδικό προβληματισμό γεννά το γεγονός ότι η κρατική Λαρκο εξασφάλισε έκπτωση συνέπειας εξόφλησης 11% και έκπτωσης όγκου 21%, παρά τα γνωστά θέματα των οφειλών και των καθυστερήσεων πληρωμής, γεγονός που δημιουργεί διακριτική μεταχείριση εις βάρος των υπόλοιπων πελατών της ΥΤ.
Επιπλέον όπως τονίζουν πηγές της βιομηχανίας, εάν γίνει σύγκριση των όρων τιμολόγησης της υψηλής τάσης με πελάτες της μέσης, τότε θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οι ίδιες τιμές και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη καλύτεροι όροι τιμολόγησης όπως η μη διακριτή χρέωση του διοξειδίου. Καθώς λοιπόν η ΔΕΗ δίνει τις ίδιους ή και καλύτερους όρους στη Μέση Τάση όπου υπάρχει ανταγωνισμός, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση που τηρεί απέναντι στους πελάτες της Υψηλής. Κάποιοι μάλιστα δε διστάζουν να συνδέσουν την όλη στάση της ΔΕΗ με την υπόθεση του ανοίγματος της αγοράς αλλά και με την αποεπένδυση. Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές του κλάδου, η βιομηχανία διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένη να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος και σε καμία περίπτωση δε θα ανεχθεί να βρεθεί προ τετελεσμένων. 

 https://energypress.gr/news/viomihania-pros-dei-den-ypografoyme-symvaseis-horis-pragmatiki-diapragmateysi-poia-einai-ta

Αρχειοθήκη ιστολογίου